Unde a ajuns datoria națională…
Publicat de Corina Muntean, 27 mai 2024, 11:14
2024 este an electoral și an cu multe promisiuni de investiții. Iar promisiunile se înfăptuiesc cu bani, pe care România nu îi prea are. De aceea, statul român face toate eforturile pentru a aduce la buget sume suplimentare, inclusiv prin vânzarea de obligaţiuni în valută.
România a atins săptămâna trecută, marți, targetul fixat prin planurile de vânzări de obligaţiuni în valută propuse pentru întregul an 2024, printr-o nouă emisiune de eurobonduri, în condiţiile în care riscul unui deficit bugetar peste aşteptări ar urma să majoreze costurile de finanţare ale ţării, conform Bloomberg.
După ce a strâns peste opt miliarde de dolari de pe pieţele internaţionale de capital în acest an, România a oferit marţi eurobonduri cu maturitatea în 2032 şi 2037. Au fost atrase 1,8 miliarde de euro, pe 8 ani, la rata midswap+255 (midswap = 2,78%), și 1,4 miliarde de euro, pe 13 ani, la rata midswap+290. În total, au fost atrase de pe piețele străine 3,2 miliarde de euro, peste ținta fixată.
Guvernul de la Bucureşti face eforturi pentru a reduce un deficit bugetar care este estimat să ajungă la 5% din Produsul Intern Brut în acest an, pe măsură ce patru tururi de alegeri cresc presiunile asupra Guvernului să majoreze salariile şi pensiile.
Ministerul de Finanţe anunţa anterior lansării emisiunilor de obligațiuni că are de gând să strângă între 8,5 şi 9,2 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale în 2024, însă un deficit bugetar mai mare ar putea duce la revizuirea planurilor de împrumuturi.
Sumele strânse de pe urma celei mai recente emisiuni de eurobonduri ar putea fi utilizate pentru finanţarea deficitului şi rostogolirea datoriei publice.
De asemenea, în lunile următoare România ar putea lansa prima sa emisiune de obligaţiuni Samurai, după ce în luna februarie a organizat prima sa emisiune de obligaţiuni verzi.
Din cauza împrumuturilor, datoria României a atins cote istorice, atingând la sfâștitul lunii martie cota de 177,72 miliarde euro.
Ca urmare, indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna aprilie cu 12,3 puncte până la valoarea de 47,1 puncte, pe fondul majorării deficitului bugetar și al creșterii serviciului datoriei publice.
Analiștii se așteaptă ca în următoarele 12 luni cursul de schimb să ajungă la 5,0719 lei, iar datoria publică să urce la 55% din PIB, după ce recent a depășit jumătate din Produsul Intern Brut.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.