Una dintre cele mai mari organizații de mediu din România cere discuții pentru revizuirea urgentă a Planului Național Strategic 2023-2027
Publicat de Corina Muntean, 3 iulie 2022, 12:42
WWF-România solicită noii conduceri a Ministerului discuții aplicate pentru includerea unor soluții legate de gestionarea biodiversității și resurselor naturale în noul Plan Național Strategic pentru agricultură și dezvoltare rurală.
Reprezentații organizației susțin că în ultimii doi ani au avut loc consultări organizate de Ministerul Agriculturii, însă problemele legate de biodiversitate și conservarea naturii au fost puse deoparte sau tratate cu prea puțin interes.
Planul Național Strategic transpune și adaptează Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene, însă actul a fost criticat printr-o Scrisoare de observații a Bruxell-ului.
Principalele probleme pe care organizația de conservarea naturii le subliniază sunt legate de slaba alocare de bani pentru conservarea pădurilor, doar unu la sută, slabele măsuri de prevenție a deșertificărilor și a desecării zonelor umede.
Mai mult, Comisia afirmă în Scrisoarea de observații că România trebuie să analizeze suprapunerile între zonele umede și terenurile agricole și solicită introducerea unei interdicții totale a conversiei zonelor umede, inclusiv a turbăriilor bogate în carbon, ca și condiție de bază la accesarea subvențiilor. Totodată, Comisia dorește menținerea pe terenurile agricole a zonelor de bălți naturale ca elemente de peisaj.
Un alt punct fierbinte – polenizatorii și fânațele.
Potrivit Listei roșii europene a speciilor în pericol – 37% din populația de albine și 31% din populația de fluturi din Europa se află acum în declin.
Potrivit WWF România:
…albinele îngrijite de apicultori sunt într-un constant declin, însă față de polenizatorii sălbatici intervenția omului reușește să compenseze pierderile cauzate în mare parte tot de agricultura intensivă (ex. pesticidele neonicotinoide interzise în UE, dar aprobate anual în România de către MADR). Într-adevăr, cea mai accesată măsură de finanțare din Programul Național Apicol de până acum a fost cea de refacere a familiilor de albine.