Una din puţinele ramuri industriale care va profita de pandemie este cea farmaceutică

Publicat de Corina Muntean, 10 aprilie 2020, 11:15 / actualizat: 9 august 2020, 12:11
În România această industrie va înregistra afaceri record în 2020, în contextul cererii crescute de medicamente şi echipamente sanitare. Ritmul de creştere va fi dublu anul acesta.
Ritmul de creştere a industriei farmaceutice româneşti se va dubla în acest an, iar cifra de afaceri generată de întreg lanţul de producţie şi distribuţie va ajunge la aproximativ 68 de miliarde de lei, un maxim istoric pentru piaţa locală. Sunt estimările analiştilor companiei de consultanţă şi evaluare financiară KeysFin, care mai spun că această creştere se va produce pe seama unei contracţii economice situate între 5 şi 7%. Recesiunea va fi influenţată atât de durata stării de urgenţă cât şi de alţi factori, precum abordarea autorităţilor în privinţa celor câteva sute de mii de IMM-uri locale afectate direct sau indirect. Totuşi, industria farma locală va fi unul dintre segmentele cel mai puţin afectate de pandemie, alături de Retailul alimentar, Sănătate şi asistenţă socială, IT&C, Agricultură (dependentă însă de condiţiile meteo), distribuiţia de energie, gaze, apă şi servicii de salubritate. De asemenea, în ceea ce priveşte profitul net pentru 2019, analiştii KeysFin estimează depăşirea nivelului de 3,25 miliarde de lei, iar pentru anul în curs aproape 4 miliarde de lei. Un al indicator important pentru profitabilitatea industriei farma îl reprezintă şi marja netă (rezultat net/ cifra de afaceri), care s-a îmbunătăţit remarcabil în ultimii 10 ani, de la 2% în 2009, la 4,7% în 2018 (maximul perioadei analizate). De asemenea, odată cu evoluţia favorabilă a acestei pieţe şi comportamentul de plată (DPO – Datorii curente/ Cifra de afaceri *365) s-a îmbunătăţit: dacă în 2009 media era de 215 zile, în 2018 aceasta a ajuns la 162 de zile. În ceea ce priveşte perioada medie de încasare a creanţelor (DSO – Creanţe/ Cifra de afaceri *365), această valoare a coborât de la 173 de zile în 2009, la 128 de zile în 2018.
Cu toate aceste cifre pozitive, reprezentanţii producătorilor locali nu sunt optimişti. Ei anticipează pentru 2020 o scădere a veniturilor şi a cotei de piaţă a fabricanţilor de medicamente din România, precum şi o reducere a profitabilităţii fabricilor din ţară din cauza creşterii taxei clawback, dar şi a creşterii preţurilor la materiile prime şi echipamentele de protecţie în contextul COVID-19. De asemenea, sistarea exporturilor de medicamente şi produse farmaceutice în luna martie şi posibilitatea de plafonare a preţurilor la medicamente (inclusiv la cele fără prescripţie, care au preţuri libere) vor duce la o situaţie greu de administrat pentru producătorii locali’, arată Dragoş Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER). Şi s-ar putea să aibă dreptate din perspectiva aceasta, numai că ceea ce pierd din exporturi vor putea recupera din vânzările interne, pentru a ieşi pe plus şi anul acesta.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: KeysFin