Una din cele mai bănoase afaceri este cea a vânzărilor de armament
Publicat de Corina Muntean, 28 septembrie 2020, 17:13 / actualizat: 28 septembrie 2020, 21:18
Nici chiar pandemia de Covid 19 nu este în măsură să clintească siguranța acestui tip de business. Publicația Defense News a dat publicității clasamentul celor mai mari 100 de companiilor din industria globală a Apărării, din care reiese cât de mare și de profitabil este businessul mondial cu arme.
Venituri de zeci și sute de miliarde de dolari din contracte de Apărare sunt raportate anual de liderii globali în armament. Acestea sunt veniturile totale rezultate din contracte de apărare, informații, securitate internă și alte contracte de securitate națională. Dar majoritatea companiilor cotate de Defense News înregistrează venituri și din alte zone de activitate decât Apărarea. În ce privește afacerile cu armament, randamentul mediu de creștere a veniturilor pentru companiile ce activează în acest sector este de circa 10 %. SUA domină copios piața globală a contractelor de Apărare. Potrivit Globalfirepower, marile 10 puteri militare ale lumii sunt: SUA, Rusia, China, India, Franța, Japonia, Corea de Sud, Marea Britanie, Turcia și Germania.
În contextul acestui clasament, în Top 100 realizat de Defense News arată, primele cinci sunt americane: Lockheed Martin, Boeing, General Dynamics, Northrop Grumman și Raytheon. Cele cinci au venituri totale de 176,4 de miliarde de dolari. De altfel, SUA dețin 41 de companii intrate în Top 100. Liderul mondial, Lockheed Martin a realizat venituri de aproape 60 de miliarde de dolari în 2019, în creștere cu 11% față de anul precedent și un profit de 6,6 miliarde dolari cu 11 % mai mult decât în 2018. În schimb, a doua cea mai mare putere militară, Rusia, are doar 2 companii de top. Prima companie rusească din Top 100 este Almaz-Antey, clasată pe locul 17, cu venituri în 2019 de 9,1 miliarde de dolari. A doua (și ultima) companie rusească din Top 100 este Tactical Missiles Corporation JSC, locul 35, cu 3,4 miliarde de dolari venituri în 2019.
China, a treia cea mai mare putere militară a lumii are 8 companii în Top 100, toate clasate în prima treime a clasamentului. Cea mai valoroasă este o companie clasată pe locul șase în Top 100: Aviation Industry Corporation of China, înregistrând venituri în 2019 de 25 de miliarde de dolari. Cu asemenea venituri amețitoare, nici nu-ți vine să-ți imaginezi ce ar fi fost dacă, ne aflam și noi undeva în acest top.
Din păcate, România nu figurează în acest clasament cu nicio companie. Dacă ar fi fost altfel, am fi simțit-o cel puțin într-un nivel de trai mai ridicat.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.