Un câştigător al premiului Oscar se află la Tîrgu-Mureş
Publicat de radiomures, 2 august 2013, 18:14
Este vorba despre maestrul bucătar din Ungaria Mátyás Rudolf. Acesta nu este doar laureat al premiului Oscar pentru chefi, dar şi campion olimpic, tot la gătit.
Acesta, împreună cu colegii săi de breaslă Nagy György şi Dulane Mariann, au venit la Tîrgu-Mureş, la invitaţia unui restaurant din oraş, şi vor găti pentru oaspeţi timp de o săptămână.
Mátyás Rudolf spune că nu este pentru prima dată la Tîrgu-Mureş şi că vine cu plăcere.
Bucătarii îşi aştepată oaspeţii cu mâncăruri ungurești, specialități de pește și rac, prezentare de preparate reci.
Maeştrii bucătari, invitaţi la restaurantul Blue Pearl, s-au pregătit cu patru aperitive: şalău umplut a la Balaton cu ragu de creveţi şi ciuperci cu marar şi cocktail de salată; traistă de Bakony cu tochitură de pui pe pat de ciuperci cu smântână; salată de creveţi cu sos de wiskey cu toast de usturoi şi aperitive tradiţionale ungureşti.
Supele sunt tot în număr de patru: supă de pui cu ghimbir şi smântână şi perişoare de caşcaval cu pătrunjel; supă de bibilică de legume proaspete ouă de prepeliţă şi tăieţei de casă; supă gulaş de vită picantă cu paste tradiţionale şi ciorbă pescărească.
Gama de feluri principle este mult mai vastă: piept de pui umplut cu piersici tăvălit în seminţe de susan şi legume asortate în unt; piept de raţă rosee cu varză roşie, mere umplute, fructe confiate şi cartofi; muşchiuleţ de porc Mangalica în bacon, cu legume în foietaj, sparanghel, baby carrots şi broccoli; coaste de porc a la Miskolc cu cârnaţi şi ghiveci de slănină; tocăniţă de vită cu paste de casă cu brânză; papricaş de pui cu lăşcuţe cu brânză de vacă şi mărar; sarmale a la Debrecen haiduceşti; păstrăv la grătar cu sos de ciuperci cu frişcă de cartofi natur şi păstrăv cu migdale.
Deserturile din care clienţii pot alege sunt: vargabeleş cu căpşuni şi sos de vanilie; gogoşi tradiţionale cu afine şi tort de mac cu sato-morellel.
Nelly Blăjuţ