Un ventilator mobil a fost donat astăzi de Crucea Roșie pacienților de la ATI Tg. Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 12 august 2020, 12:07 / actualizat: 17 august 2020, 9:16
Una din cele opt unități mobile de ATI destinată pacienților cu COVID, achiziționată de Crucea Roșie Română, a ajuns la Spitalul modular de la UMFST din Târgu-Mureș.
Directorul Crucii Roșii Mureș, Magda Bercea:
Au fost foarte multe donații în pandemie și ne bucurăm că lumea a fost atentă. Astăzi, este vorba de un aparat de ventilație pentru terapie intensivă care costă 214.191 de lei. Aparatul a fost achiziționat din banii care s-au strâns prin campania ”România salvează România”. Este o campanie a Crucii Roșii Române prin care s-au strâns pentru 7 milioane de euro. Donația de astăzi face parte din 8 ventilatoare care au fost achiziționate din 400.000 de euro donați de Fundația Orange România.
Unitatea de suport medical COVID-19 din campusul Universității de Medicină din Târgu-Mureș a fost inițial amenajată pentru pacienții cu forme ușoare ale bolii. Astăzi a devenit unitate de top pentru cei mai gravi pacienți din țară, spune rectorul UMFST, prof.dr. Leonard Azamfirei:
Această unitate este astăzi o secție activă din punct de vedere al terapiei intensive. Sunt pacienți critici internați aici, poate e mai mult decât ne-am așteptat noi pentru acest spațiu dar Spitalul Județean de Urgență a făcut niște eforturi remarcabile pentru a se adapta la această nevoie, așa încât astăzi împlinim o nevoie, nu unica, dar cu siguranță una binevenită în contextul în care ne găsim. Vom mai avea nevoie de asemenea gesturi și din această parte și din alte părți pentru că situația va trebui controlată pe termen lung. Un aparat înseamnă o viață salvată. Un aparat care funcționează mai mult timp, înseamnă mai multe vieți salvate. Un aparat de ventilație mecanică poate să fie limita dintre viață și moarte pentru un bolnav.
În prezent, la unitatea COVID de la UMFST mai sunt internați 6 pacienți, din mai multe județe ale țării în care a fost depășită capacitatea de tratament, a precizat directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, dr. Claudiu Puiac:
Am făcut eforturi deosebite, nu numai noi Spitalul Clinic Județean de Urgență ci și spitalele din județul Mureș ca să deschidem această secție de terapie intensivă. Din punct de vedere al personalului medical superior, am avut norocul să fim centru universitar și să putem oferi personal medical de specialitate, de anestezie-terapie intensivă, dar cu sprijinul colegilor din județul Mureș și de la celălalt spital avem personal medical mediu. Aici am avut maximum 11 pacienți iar la ora asta avem 6 pacienți dintre care 4 pacienți sunt ventilați și intubați mecanic. Pacienții sunt din toată țara. Am avut din Argeș, din Deva, din Hunedoara, Ploiești, București…
Spitalul modular de la UMFST Târgu-Mureș este o investiție în valoare de 16 milioane de lei, care funcționează de doar 10 zile și este destinată momentan pacienților din alte județe, aflați în stare gravă.
Dotarea și cea mai mare parte a personalului aparțin Spitalului Județean de Urgență care mai are în structură încă o secție pentru pacienți COVID.
Cristina Bulbescu