Un urs și un lup prinși în laț, găsiți în munți în jud. Mureș

Publicat de Andrei Borz, 2 ianuarie 2023, 17:00 / actualizat: 3 ianuarie 2023, 7:58
Aceasta este consecință a creșterii necontrolate a numărului animalelor sălbatice, care îi obligă pe localnici să ia astfel de măsuri radicale.
Este opinia administratorului Fondului de Vânătoare din Ibănești, Mircea Todoran care confirmă că ieri, în Munții Gurghiului, au fost găsite cele două animale prinse în laț. Lupul murise deja, în chinuri, conform activiștilor de mediu care au postat poze și clipuri video pe mediile de socializare.
Todoran susține că, dincolo de actul de cruzime, ilegal și condamnabil, oamenii sunt nevoiți ”să își facă dreptate singuri”, în condițiile tot mai deselor apariții ale acestor animale în arealele locuite:
N-aș putea să spun că e o treabă frecventă, am mai găsit prin păduri asemenea lațuri, le-am luat. Mai sunt oameni care se ocupă și cu treaba asta, braconajul e din cele mai vechi timpuri, nu putem să îl eradicăm cu totul. Dar ce e deranjat acuma, e că legea nu îi apără împotriva ursului și a lupului și oamenii își fac dreptate cu mâna lor, că n-avem cum să stăm de pază în pădure tot timpul. Dar oamenii, dacă astăzi le-au mâncat oile, mâine le-a distrus culturile, poimâine le-au mâncat semenii, copiii… Uitați Franța, Germania, Austria, toate au rămas fără urși și fără lupi, pentru că fermierii au omorât tot ce a fost în fața lor.
Mircea Todoran a atras atenția că înmulțirea necontrolată a ursului, animal aflat în vârful lanțului trofic, afectează toate speciile. El susține că este necesară o gestionare durabilă a fenomenului, lucru care se întâmpla în România înainte de 2014.
Mircea Todoran, administratorul Fondului de Vânătoare din Ibănești:
Exact cum alte științe se ocupă cu cultura mărului, de exemplu, există o cultură a vânatului. Trebuie tratat cu seriozitate, adică nu lăsăm ursul, fiind în vârful lanțului trofic, să dăuneze tuturor viețuitoarelor de pe lângă el. El nu are dușmani, distruge începând de la om – sunt cazuri în România cu oameni omorâți de urși – distruge culturi agricole, livezi, distruge restul speciilor de vânat, cerb, căprior, mistreț, mănâncă puii acestora. Și atunci, ce am câștigat, trăiește ursul și scăpăm de toate celelalte?! Trebuie făcut în așa fel încât populația de urși să fie conform normelor în vigoare. Urșii vin în oraș pentru că nu au loc acolo sus în pădure. Trebuie făcută o selecție artificială, în așa fel încât să se ajungă la un număr optim. Așa a fost până în 2014, când s-a oprit vânătoarea.
Potrivit unei postări pe o platformă de socializare, activiștii de la Asociația Valori Superioare au găsit, în prima zi a anului 2023, un lup și un urs prinși în laț, în Munții Gurghiului, pe raza comunei Ibănești.
Lupul murise deja în chinuri, iar activiști de mediu au alertat Jandarmeria prin apel la 112 pentru a încerca să salveze măcar ursul.
Valeriu Russu