Un tezaur cu 300 de monede romane a fost găsit la Sângeru de Pădure
Publicat de Hategan Raul, 17 iunie 2022, 22:39 / actualizat: 18 iunie 2022, 9:56
Comoara, cu o vechime de peste 2000 de ani, a fost descoperită de un bărbat din judeţul Mureş, într-o pădure din zona localităţii Sângeru de Pădure, în urma unei scanări cu un detector de metale.
A informat autoritățile, iar la fața locului s-a deplasat și o echipă de arheologi, care a realizat o evaluare primară a comorii, urmând ca cercetările să continue.
Descoperirea s-a făcut aproape de limesul Estic al Daciei unde există trei castre romane, cu un număr mare de soldaţi, o zonă cu aşezări rurale dacice în care trăiau agricultori şi meşteşugari.
Şefa secţiei de Arheologie a Muzeului Judeţean Mureş, Nicoleta Man.
” Această descoperire intră în categoria descoperirilor întâmplătoare făcute de către căutătorii de comori care sunt destul de mulţi în judeţul Mureş. Zona aceasta ne rezervă din ce în ce mai multe surprize pentru că în ultimii doi ani au apărut chiar foarte multe descoperiri – monetare, inclusiv tezaure de bijuterii dacice. Descoperirea aceasta este un tezaur de epocă romană. Era o practică obişnuită de a ascunde avuţiile, cele acumulate în decursul unei generaţii sau mai multe generaţii, asta vom stabili în momentul în care vom determina perioada de acumulare a tezaurului. Prin practica vremii erau depuse într-o oală, în acest caz este vorba despre o oală romană care, după pastă şi formă este produsă în atelierele de la Cristeşti.”
Narcis Carţiş, cel care a descoperit tezaurul, are 43 de ani, este pasionat de istorie, iar în urmă cu un an şi jumătate a obţinut autorizaţie de detectorist.
Are la activ încă trei descoperiri arheologice, în zona comunei Ernei:
”Pădurea aceasta am făcut-o 50%, jumătate de pădure e detectată. Chestiile astea sunt chestii de noroc, nu poți să ai o strategie să găsești ceva, nu poți să știi ce e în pământ. Tocmai de aceea, când am dat cu lopata am și spart, în secunda doi m-am enervat de ce am spart ulciorul. E o bucurie în orice caz, cine are hobby-ul acesta, pentru asta îl face. Aici nu am mai avut aceleași emoții, când am urlat în pădure de bucurie. Atunci am găsit patru tetradrahme datate cu 200 de ani înainte de Hristos.”
Cei care găsesc astfel de comori primesc de la stat 30-40 % din valoarea bunului descoperit, iar în cazul unei descoperiri de excepţie se mai adaugă încă 15 %.
Raluca Creț