Un studiu arată că abandonul școlar la sate urcă la 40 %

Publicat de radiomures, 14 septembrie 2017, 15:09
Peste două treimi din unitățile de învățământ din mediul rural se confruntă cu cel puţin un factor de risc educațional arată recentul studiu „Investiţie în educaţia copiilor din mediul rural”, realizat de Fundaţia World Vision România. Printre factorii de risc se numără rezultatele slabe la evaluarea națională, riscul de abandon școlar, ratele ridicate de absenteism și repetenție și unul sau mai mulți factori de risc socio-educaționali, cum ar fi elevi proveniți din familii dezavantajate economic sau spații și dotări materiale insuficiente.
Abandonul şcolar este prezent în 40% din unitățile de învățământ din mediul rural, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în licee. În ceea ce privește absenteismul de la ore, acesta apare cel mai des tot în învăţământul liceal.
Studiul mai arată că şapte din zece unităţi de învățământ din mediul rural au elevi care repetă clasa, iar Regiunea Centru – județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – are cel mai mare procent de repetenție.
În ceea ce privește proveniența elevilor din familii dezavantajate economic, două treimi (62,6%) din unităţile de învățământ au elevi cu dosar de bursă socială, elevi instituţionalizaţi sau elevi în plasament.
Studiul „Investiţie în educaţia copiilor din mediul rural” acoperă 2.591 de unităţi de învăţământ din mediul rural, ceea ce reprezintă peste 80% dintre şcolile gimnaziale, liceele şi şcolile profesionale existente în acest mediu. La întrebările din chestionarele studiului au răspuns peste 3.000 de cadre didactice şi peste 750 de elevi din mediul rural. Studiul este reprezentativ la nivel național și a fost efectuat în perioada februarie – iulie 2017 de către Fundaţia World Vision România, la iniţiativa și cu finanțarea Fundaţiei Vodafone România.
Virgil Natea