Un sfert din infecțiile intraspitalicești din țară, raportate în Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 24 mai 2019, 13:17 / actualizat: 26 mai 2019, 21:12
Peste 1.000 de infecții asociate asistenței medicale au fost raportate în primele patru luni ale anului de către 69 de spitale din întreaga țară.
Potrivit datelor Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, este vorba de un număr dublu de raportări față de aceeași perioadă a anului trecut.
Din județul Mureș au fost raportate peste 260 de cazuri, în creștere cu 23% față de anul trecut, dintre care trei sferturi au fost la Spitalul Clinic de Urgență și doar 10 la Institutul Inimii.
Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Gabriela Uifălean:
În 2019, în primele patru luni, în județul Mureș au fost înregistrate în total 261 de infecții nosocomiale. 7 spitale din județ au raportat. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș, adică 191 de cazuri și Spitalul Clinic Județean Mureș, 50 de cazuri.
Creșterea numărului de cazuri raportate nu înseamnă că există mai multe infecții, ci reprezintă mai degrabă o îmbunătățire a raportărilor, spun reprezentanții spitalelor din Târgu-Mureș.
Majoritatea cazurilor sunt înregistrate la pacienții cu imunitate scăzută, iar zeci de raportări se fac la pacienți care vin din alte județe cu astfel de infecții.
Chiar și așa, încă există o subraportare a infecțiilor inraspitalicești, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș managerul Spitalului de Urgență din Târgu-Mureș, dr. Claudiu Puiac, care atrage atenția asupra a ceea ce spun studiile de specialitate din domeniu:
Statistica este relativ constantă, 1,8% per total spital în 2018 și în trimestrul I al anului 2019 – 1,10%, cu o medie, de asemenea, asemănătoare și pe ATI – 9,90% în 2018 și aproximativ 10% în 2019. Din punctul meu de vedere, raportarea încă nu este corectă pentru că trebuie să ținem cont de studiile făcute la nivel european care spun foarte clar că infecțiile asociate asistenței medicale sunt în jur de 7-10% per total spital și undeva la 28-30% pe secțiile de Anestezie Terapie Intensivă. Deci, va trebui să lucrăm în continuare până ce vom avea o raportare corectă pentru că am observat că există frică de raportarea acestor infecții la multe spitale din țară.
Managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gârbovan, spune că în cazul infecțiilor nosocomiale recunoscute se pot lua măsuri:
Cele mai multe cazuri sunt în serviciile chirurgicale și terapiile intensive, mai ales la bolnavii care sunt imobilizați timp îndelungat la pat și intubați, riscul este foarte mare de a se dezvolta unul sau mai mulți germeni, așa-ziși, rezistenți. Este foarte bine că se raportează și fiind recunoscute aceste cazuri există protocoale speciale în vederea limitării lor și, în final, dezinfecții terminale a salonului sau a locului unde a apărut.
Anul trecut, în județul Mureș au fost raportate 613 cazuri de infecții asociate actului medical, în creștere cu o treime față de 2017 când erau raportate puțin peste 400 de cazuri.
Cristina Bulbescu