Un sfert din clădirile școlare brașovene nu sunt sunt racordate la canalizarea publică
Publicat de Corina Muntean, 4 ianuarie 2022, 15:20
Totuși nu există clădire școlară din județul Brașov care să nu fie racordată cel puțin la o fosă septică autorizată, singurele probleme existând la unele școli din zona rurală, care au și toaletele în curte.
Guvernul a aprobat noile reglementări privind serviciile de alimentare cu apă și canalizare, astfel că utilizatorii sunt obligați să se racordeze la sistemele publice de canalizare dacă nu dețin fose conforme sau un sistem individual de colectare și epurare corespunzător.
Nu e cazul în județul Brașov, a asigurat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, Valentin Bucur:
Din cele 719 clădiri pe care unitățile școlare brașovene la au în administrare, 511 sunt branșate la sistemul de canalizare, 184 sunt branșate la fosă septică iar 12 sunt în curs de branșare. Nu există nicio clădire care să nu fie racordată cel puțin la un sistem autorizat. Clădirile care nu sunt branșate la rețea sunt în 32 de localități din mediul rural. Problemele cele mai mari le-am avut cu toaletele pe care unele unități școlare le aveau în curte, investiții au fost făcute din partea primăriilor și mare parte din aceste toalete au fost mutate în incinta clădirilor. Nu mai avem nicio unitate școlară care să aib toaletele doar în exterior.
Responsabilitatea controlului sistemelor de evacuare a apelor uzate și canalizare revine strict autorităților locale, astfel încât să fie eliminate problemele legate de poluarea apelor de suprafață și a pânzei freatice.
În acest sens, România are la dispoziție, prin PNRR, aproape un miliard de euro pentru managementul sustenabil al apelor uzate.
Peste 1.800 de clădiri de școli și grădinițe, adică 16% din unitățile de învățământ românești nu au apă curentă, iar 43% nu sunt racordate la canalizare, spun datele Ministerului Educației pe anul 2020.
Valeriu Russu