Un senator mureșean propune pedepse mai mari pentru agresorii personalului medical
Publicat de MIRELA ROTAR, 24 august 2021, 10:42 / actualizat: 24 august 2021, 11:43
Rectorul UMFST, Leonard Azamfirei, a criticat aspru incidentul de săptămâna trecută de la Târgu Mureș, când un echipaj SMURD a fost agresat, iar ambulanța a fost vandalizată de soțul unei femei care solicita ajutorul medicilor.
Senatorul susține că, pentru o protecție mai bună a personalului medical, agresiunile săvârșite împotriva acestuia trebuie să fie sancționate mai aspru, cu pedepsele prevăzute de lege pentru aceste infracțiuni, iar limitele acestor pedepse să fie majorate cu o treime, la fel ca și în cazul celor comise asupra unui polițist sau jandarm.
Leonard Azamfirei:
Orice amenințare, lovire sau act de violență, săvârșită împotriva unui funcționar public este o infracțiune numită ultraj, și există o pedeapsă prevăzută de lege care se majorează cu o treime, iar la polițiști, cu jumătate. Pentru personalul medical, apare doar o completare în Legea 95 a sănătății, care prevede închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă, dacă este doar amenințare. Întrebarea care apare și care cere un răspuns este următoarea: dacă pentru alte fapte, cadrul medical este asimilat unui funcționar public, de ce nu are acest drept când este vorba de a fi protejat mai bine de lege? Cred că pedepsele pentru aceste infracțiuni trebuie duse în direcția asimilării activității unui funcționar public, adică majorate.
Incidentul din Valea Rece vine după o perioadă de liniște, în care liderii comunității au înțeles importanța colaborării cu paramedicii.
Coordonatorul UPU SMURD Târgu Mureș, dr. Maria Salanța:
Din păcate, în prespital, acum o săptămână a fost un incident, cu un echipaj de prim ajutor, echipajul Tudor, în Valea Rece, lucru pe care noi nu îl putem tolera, vom vedea ce măsuri se vor găsi, pentru că nu putem să-i expunem pe cei care lucrează pe echipajele de prim ajutor la aceste lucruri care pot să degenereze și să ajungă rău. În anii trecuți s-a luat legătura cu domnii care răspundea de cei de acolo și a fost o perioadă în care chiar nu au fost probleme. Ne vom întâlni cu cei de la pompieri, cu cei de la serviciul de ambulanță, și vom discuta ce trebuie făcut pentru ca și acei pacienți din Valea Rece să nu sufere și, în fond, să nu sufere niciun pacient din astfel de motive.
Agresiunile sunt frecvente în serviciul de primiri urgențe, iar medicii ar trebui protejați mai bine, a arătat Maria Salanța:
Agresiuni mai avem și în UPU, multe sunt agresiuni verbale, sunt și agresiuni fizice, dar în serviciul de urgență, unde este mai multă lume, ne descurcăm puțin mai ușor. Poate ar trebui înăsprite și legile în ceea ce privește agresarea personalului medical care se află în misiune.
Organizația Internațională a Muncii estimează că 25% din actele de violență la locul de muncă au loc în sectorul sănătății. Aproximativ 50% dintre medici au fost amenințați iar 4% au fost atacați fizic. Un pacient din 25 care beneficiază de asistență primară este potențial violent, iar amenințările pot apărea la o consultație din 500.
Potrivit unui studio realizat de Colegiul Medicilor din București, cele mai frecvente agresiuni sunt cele verbale (62%), urmate de cele fizice (25%) și de amenințări (6%).
Raluca Creț