Un semnal de alarmă al profesorului universitar braşovean Cornel Samoilă legat de degradarea monumentelor din Munţii Orăştiei

Publicat de radiomures, 21 aprilie 2016, 18:13 / actualizat: 22 aprilie 2016, 8:11
Profesorul universitar braşovean Cornel Samoilă, membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice, a elaborat o carte ştiinţifică, denumită ,,Calendarul de la Sarmizegetusa Regia – o viziune integrată”, în care prezintă eforturile de descifrare a monumentelor din Munţii Orăştiei, unde sunt prezente şi ,,calendarele”, folosite în perioada Daciei, la Sarmizegetusa Regia. Aceasta este capitala dacilor, pentru că Sarmiszegetusa Ulpia a fost înfiinţată după cucerirea romană. Acolo, pe Muntele Grădiştea, se găseşte un complex de monumente şi aliniamente circulare şi dreptunghiulare, care mult timp nu au avut nicio semnificaţie. Totuşi, cercetările au dovedit faptul că aceste monumente reprezintă mărturii ale civilizaţiei dacice, care folosea aşa numitele ,,calendare”solare, lunare, folosite la măsurarea timpului. Sunt patru tipuri de calendare, care sunt sincronizate cu timpul astronomic şi corelate între ele, în aşa fel încât niciun calendar să nu mute sărbătorile religioase în altă zonă, faţă de timpul astronomic.
Ideea principală a cărţii este demonstrarea, în condiţiile lipsei documentelor scrise, că aceste monumente reprezintă un tezaur istoric, care întăreşte laudele lui Herodot către daci, cum că aceştia sunt buni atât în luptă, cât şi în cunoştinţe ştiinţifice. Din păcate, aceste monumente ale civilizaţiei dacice sunt acum lăsate să se degradeze.Cornel Samoilă:
Este o ruşine că suntem posesorii unei asemenea culturi, pentru că dacă facem o vizită la Samizsegetusa, rămânem mâhniţi de felul în care au ajuns monumentele. Zona nu este nici pe departe una istorică, ci, mai degrabă, o zonă în care pasc oile. Există practic o singură persoană, care face 5 km pe jos să păzească monumentele şi care coseşte iarba. Avem mare noroc că unele pietre din complex de monumente au diametru mare şi sunt foarte grele, pentru că sunt convins că în timp, am fi rămas fără ele. Acest loc ar putea face obiectul unui complex muzeistic important, pentru istoria şi civilizaţia noastră, dacă Ministerul Culturii s-ar impica, pentru a reface un platou mare, care este clar că a fost creat, pentru ca aceste monumente să fie funcţionale, la vremea respectivă. Ministerul ar trebui să se implice nu numai să reabiliteze zona ci şi să explice cum funcţionează monumentele, pentru că de aceste vestigii istorice ar fi multă lume interesată.”
Dorin Duşa
Foto: Cornel Samoilă