Un robot de automatizare a proceselor creat de un start-up

Publicat de Corina Muntean, 19 mai 2020, 08:50 / actualizat: 9 august 2020, 12:08
Un robot în IT nu este un robot industrial, automatul capabil să miște brațe sau picioare, să asambleze mașini sau să distreze lumea. Este un alt fel de automat, un program care se bazează pe algoritmi de inteligență artificială pentru a da soluții. Un astfel de robot a creat recent o firmă românească, iar el este folosit acum cu succes în industria bancară la procesarea cererilor de amânare a plății ratelor.
Un robot de automatizare a proceselor creat de start-up-ul Future WorkForce, partener Gold al UiPath, procesează în fiecare oră 240 de cereri de amânare a plăţii ratelor pentru credite bancare. Practic, o astfel de cerere este procesată în câteva secunde, în timp ce un angajat al băncii care trebuie să analizeze un astfel de set de documente poate consuma până la 20 de minute pentru a identifica toate detaliile necesare și a face evaluarea corectă, ca apoi să dea aprobarea amânării de plată. Clienţii băncilor au depus peste sute de mii de astfel de cereri, ceea ce a generat un volum de lucru de 50 de ori mai mare pentru persoanele din back-office. Iar soluția românească le poate degreva de orele suplimentare alocate pentru acest proces. Ea ar putea fi foarte bine folosită și pe termen lung pentru că se poate extinde cu uşurinţă şi către alte procese, susţine Mihaela Moisa, co-fondator Future WorkForce.
Conform responsabilului companiei, robotul preia cererile de amânare a ratelor bancare de pe toate canalele digitale ale unei bănci (formular online integrat pe website, prin e-mail trimis către adresa oficială, ori prin chatboţi), conform procedurilor de lucru ale instituţiei creditoare. Imediat ce robotul intră în posesia informaţiilor depuse, se validează cererea în sistemele băncii şi, după primirea aprobării finale din partea angajaţilor din back-office, robotul va furniza un răspuns automat clientului în maxim trei zile de la depunerea solicitării. De asemenea, deoarece cererile depuse pot fi pentru mai multe tipuri de credite bancare, aplicaţia poate face diferenţierea între acestea şi le redirecţionează către canalele corespunzătoare pentru a fi procesate.
În plus Future WorkForce a pus gratuit la dispoziţia mediului de business şi o soluţie prin care activitatea de Resurse Umane de eliberare a adeverinţelor pentru angajaţii care trebuie să se deplaseze la muncă este preluată tot de către un robot. Compania subliniază faptul că automatizarea acestui proces eficientizează timpul alocat cu peste 90%, iar soluţia este utilă în special companiilor cu cel puţin 30 de angajaţi sau a celor cu echipe mai mici, dar în cazul cărora adeverinţa trebuie actualizată foarte des.
Încă o dovadă că pe viitor va trebui să învățăm să lucrăm cu roboții. De la distanță.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.