Un refugiu montan, unic în România, se va construi în județul Covasna

Publicat de Rotar Mirela, 21 noiembrie 2024, 16:15 / actualizat: 13 decembrie 2024, 17:00
Consiliul Judeţean (CJ) Covasna va construi, din fonduri europene, un modern refugiu montan cu observator panoramic în Munţii Bodoc.
Autoritățile județene susțin, chiar, că va fi un refugiu unic în România și se dorește a fi o viitoare atracție turistică a județului Covasna.
Inițiatorul proiectului este vicepreședintele CJ Covasna, Jakab Istvan Barna, care a explicat că este vorba despre un refugiu montan care va cuprinde și un observator panoramic, dar și o cabină unde se poate înnopta.
Observatorul, care va fi amplasat pe vîrful Bodoc, la o altitudine de aproape 1200 de metri, va avea patru etaje, iar construcţia va fi realizată din lemn, metal şi sticlă.
Parterul va servi drept adăpost pentru turişti, iar la etajele superioare vor exista, printre altele, o cabină panoramică şi o platformă de observare.
Edificiul va avea, de fapt, un rol triplu, de observator panoramic pentru turiști, refugiu montan și amplasament pentru pasionații de fotografie, întrucît va fi amplasat într-un loc de belvedere, pe vârful Bodoc.
Vicepreședintele CJ Covasna, Jakab Istvan Barna:
,,Pentru această investiție am câștigat finanțare europeană de 1,5 milioane de lei, și o să avem un punct de atracție turistică unic în România. El se află la cota 1190 de metri pe vârful Bodoc de unde se va putea vedea practice tot județul Covasna și o parte foarte mare din județul Brașov. Partea interesantă va fi că această clădire va servi și ca refugiu montan și ca observator panoramic, unde se poate și înnopta.”
Potrivit autorităților covăsnene lucrările vor începe în primăvară, iar în toamna anului viitor se estimează că primii turiști vor putea folosi acest observator. Finanțarea lucrărilor este asigurată prin Programul Regiunea Centru 2021-2027.
Conducerea CJ Covasna a precizat că refugiul montan cu observator panoramic se încadrează în strategia judeţului Covasna de creare de noi atracţii turistice, menite să contribuie la dezvoltarea acestui sector.
Proiectul prevede, de asemenea, organizarea de cursuri informale de ghizi turistici, precum şi cursuri pentru deschiderea de puncte gastronomice locale, vizite ghidate pe bază de voluntariat pentru elevi, digitalizarea traseelor montane din zonă şi organizarea unui eveniment anual, respectiv a unui concert pe Vârful Bodoc pentru promovarea patrimoniului turistic natural local.
Autor: Sorin Șchiopu