Un produs alimentar banal a creat o adevărată frenezie în rândul consumatorilor

Publicat de Corina Muntean, 28 august 2020, 11:08
O supă rece de legume născută în sudul Spaniei, a invadat de mai mulţi ani restul Europei şi acum a plecat să cucerească lumea. Trei giganţi din industria alimentară îşi dispută trei sferturi din producţia industrială mondială, iar cererea bate toate recordurile. Am putea și noi reuși impunerea pe piața mondială a unei ciorbe autentic românești? De ce nu?
În fiecare an, în timpul sezonului care începe după Paşte şi se termină în septembrie, zeci de milioane de litri de supă rece de legume, numită gazpacho, originară din Andaluzia, inundă piaţa. Numai în luna iulie 2020, aproximativ 32 de milioane de litri au fost produşi, comparativ cu 67 de milioane de litri pentru întregul an 2019, arată firma de cercetare de piaţă Nielsen. Gazpacho a ajuns deja în frigiderele din Franţa, Germania, Slovacia, Finlanda, SUA şi chiar şi în Japonia. Produsul conține tomate, ardei, castraveţi, ceapă, ulei de măsline, oţet și sare. Sunt câteva ingrediente crude pentru un produs industrial care se poate lăuda că este vegan, bogat în vitamine şi cu un conţinut redus de zahăr. Acest produs se conservă între 70 şi 90 de zile, o provocare pentru jucătorii industriali atenţi la evoluţiile meteo: la fel ca îngheţata, vânzările de gazpacho explodează în perioada valurilor de caniculă. Succesul acestui produs a atras nume grele din industrie: gigantul american Pepsico, care în 1999 a cumpărat Tropicana Alvalle, cea mai cunoscută din cele trei mari nume din domeniul gazpacho.
Însă liderul acestui sector este Garcia Carrion care comercializează mai multe mărci de gazpacho, la fel ca şi AMC Natural Drinks, al treilea exportator spaniol de produse agroalimentare. Cei trei giganţi concentrează aproape 75% din producţia mondială cu o cifră de afaceri globală de 119 milioane euro, creştere cu 12,4%, în ultimul an, potrivit cifrelor comunicate de Alimarket, observatorul de referinţă pentru industria agroalimentară din Spania. În prezent, specialiștii celor trei mari producători caută soluții care să concureze cu gazpacho făcut în casă. Ultima tendinţă este gazpacho non pasteurizat, cu o dată de expirare mai scurtă și mai multă prospeţime.
Ce am putea spune despre această reușită? Că, folosindu-se de slăbiciunea oamenilor pentru produsele vegetale crude, considerate sănătoase, o banală supă spaniolă a generat o întreagă isterie de achiziții la nivel european și nu numai, beneficiind de o poveste de lansare atractivă și o publicitate pe măsură. Reușita se datorează marketingului excelent.
Am putea și noi copia această rețetă de succes? Trebuie încercat. Ca simplă afacere născută din cenușă e aproape imposibil să reușești să impui un nume pe piața mondială. Însă cu sprijinul autorităților, o întreagă industrie de profil și-ar putea concentra eforturile logistice, financiare, de marketing și de talent gastronomic, ca să pregătească un brand de ciorbă autentic românească, în măsură să inspire și să trezească dorința de achiziție peste mări și țări.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.