Un pas spre independența energetică
Publicat de Corina Muntean, 28 ianuarie 2019, 11:00
Guvernul a găsit o soluție prin care să-i stimuleze pe oameni să treacă la producerea energiei verzi, în condițiile în care România se află mult în urma statelor vest-europene în privința contribuției acestei resurse la totalul de energie produsă. Noul program al Administraţiei Fondului de Mediu le va acorda câte 20 de mii de lei celor interesaţi să producă curent acasă. Mai este însă nevoie de câteva mici investiții din partea celor care se înscriu și obțin finanțarea.
Vineri a început sesiunea de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul Programului de producere a energiei electrice pe bază de panouri fotovoltaice. Înscriere va dura până la 1 martie, după care va fi publicată lista instalatorilor validați care pot înscrie în programul național persoanele fizice doritoare. Programul ar trebui să înceapă de la mijlocul lunii martie, când Fondul de Mediu va avea în sfârşit bugetul aprobat. Prin acest program care urmărește pe lângă aspectele de ordin ecologic și creşterea eficienţei energetice, românii care locuiesc la case sunt mai aproape cu un pas de independența energetică. Statul le oferă acestora 20 de mii de lei pentru ca să-şi monteze panouri fotovoltaice pe case, cu ajutorul cărora vor putea produce curent electric. Specialiştii din domeniul energetic sunt de părere că în lunile de vară panourile vor fi suficient de puternice pentru a alimenta o locuinţă, iar surplusul de energie va putea fi livrată în reţeaua naţională. Chiar dacă valoarea unui panou fotovoltaic nu este foarte mare, împreună cu sistemul de fixare ajungând să coste circa 600 de lei, sunt scumpe accesoriile necesare sistemului fotovoltaic, respectiv invertorul, panoul electric şi cablurile electrice. Cu alte cuvinte, din banii alocaţi de fondul de mediu investitorii vor putea achiziționa aproape 15 panouri fotovoltaice.
Cu un sistem în valoare de de 20 mii lei, poţi să devii 60 – 80 la sută independent, arată distribuitori de panouri fotovoltaice. Există totuși anumite restricţii pentru cei care vor să se înscrie în programul de 130 de milioane de euro de pe urma căruia vor beneficia aproape 30 de mii de proprietari de case. În primul rând, cei care locuiesc în blocurile de locuințe nu sunt acceptați în proiect. Apoi, beneficiarii, persoane fizice, cetăţeni români, proprietari de case la curte, trebuie să contribuie și ei cu suma de 2.200 de lei. De asemenea, este important ca ei să nu aibă datorii la stat. Dintre documentele necesare pentru înscrierea în program, cel de racordare este foarte important, pentru că proprietarii de case vor putea livra curentul în plus sistemului naţional, atunci când nu-l vor folosi pe tot, în special vara.
Cu alte cuvinte, vor deveni producători de energie electrică şi vor primi bani pentru aceasta, bani care vor fi scăzuţi de distribuitorul de energie electrică din consumul de pe factură. Dar, investitorii nu trebuie să se aștepte că vor deveni milionari, pentru că preţul de vânzare al kilowatului produs este mult mai mic decât preţul de cumpărare, din cauza pierderilor produse de injectarea în reţea.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.capital.ro