Un nou tratament medical pentru scleroza multiplă va fi lansat mâine la Tg Mureș
Este vorba despre o terapie nouă imunomodulatoare care va fi introdusă pentru prima dată în România, aceasta urmând să fie prezentată în cadrul Conferinței Naționale pe tema sclerozei multiple ce are loc în perioada 24-26 octombrie, la Târgu Mureș.

Publicat de Rotar Mirela, 24 octombrie 2024, 16:00
Este vorba despre o terapie nouă imunomodulatoare care va fi introdusă pentru prima dată în România, aceasta urmând să fie prezentată în cadrul Conferinței Naționale pe tema sclerozei multiple ce are loc în perioada 24-26 octombrie, la Târgu Mureș.
Evenimentul a ajuns la a doua ediție și este organizat de Societatea Română de Neurologie și UMFST Târgu Mureș.
La eveniment participă peste 220 de specialiști din toată țara, dar și profesori de la universități de prestigiu din Europa.
Deși scleroza multiplă este o afecțiune care nu se vindecă, noua terapie modifică evoluția bolii, precizează șefa Secției clinice de Neurologie I din Târgu Mureș, prof.univ.dr. Rodica Bălașa:
”Sunt terapii noi care apar. Iată și la noi, fiind un eveniment național, se va lansa o nouă terapie imunomodulatoare pentru scleroza multiplă. Evident că scleroza multiplă este o boală cronică dar a cărei cauză nu o cunoaștem. Deci, despre scleroza multiplă putem vorbi foarte mult, putem cerceta orice pentru că, practic, nu se știe foarte mare lucru. E bine că începem să influențăm evoluția și să o putem trata ca pacienții să rămână independenți cât mai mult timp. Scleroza multiplă are un mare impact pentru că afectează adultul tânăr și debutul ei e în jurul vârstei de 30 de ani.”
La Târgu Mureș s-a înființat în urmă cu 25 de ani primul Centru din România pentru pacienții cu scleroză multiplă. Astăzi sunt tratați sute de pacienți aici, mai spune prof.dr. Rodica Bălașa:
”Suntem un centru mare cu sute de pacienți. Actualmente avem cam 700 de pacienți lunar în tratament. În țară sunt peste 6.000. Numărul pacienților este, din păcate, în creștere dar și pentru că putem diagnostica mai ușor pentru că avem rezonanța magnetică nucleară la fiecare colț de stradă și aceea e principala investigație care pune diagnosticul. Dar, se vede la nivel internațional, nu e chiar un flagel, dar este o creștere îngrijorătoare a acestei boli. Din păcate, boala aceasta afectează numai tineri.”
Pe lângă faptul că anul acesta se sărbătoresc 25 de ani de la înființarea primului Centru de scleroză multiplă, conferința de specialitate de la Târgu Mureș îl aniversează și pe profesorul Ion Pascu, cel care a pus, tot acum 25 de ani, bazele terapiei imunomodulatoare din România.
Autor: Cristina Bulbescu