Un nou domeniu profitabil bate la ușă
Publicat de Corina Muntean, 12 decembrie 2019, 11:00
Asta datorită dezvoltării tehnologiei și implementării ei în domeniile auto și aeronautic. Este vorba de mașinile zburătoare, ca posibilitate de transport public, domeniu care ar putea atrage în 2020 investții de milioane de dolari. România este obligată și ea să deschidă ochii la această oportunitate, nu numai din perspectivă antreprenorială, ci și edilitară. Orașele mari sunt deja supraaglomerate, pline de ambuteaje și nu mai găsești locuri de parcare.
Se întâmplă deocamdată în țările dezvoltate, dar România trebuie să deschidă și ea ochii la ce ne rezervă viitorul și să profite de schimbările ce se întrevăd. Taxiurile aeriene electrice, cunoscute ca „mașini zburătoare”, ar putea atrage în anul 2020 milioane de dolari de la investitori, care își vor reorienta o parte din fondurile alocate start-up-urilor implicate inițial în transporturile terestre. Potrivit studiului intitulat 2020 Emerging Technology Outlook, publicat pe site-ul de cercetari în domeniul investitiilor PitchBook și citat de Reuters, afacerile încă noi cu taxiuri aeriene electrice „au potențialul să perturbe semnificativ peisajul mobilității urbane”. Cu toate acestea, ele întampină deocamdată obstacole semnificative în privința comercializării și a profitabilității afacerii, de natură legislativă și tehnologică, piedici care necesită timp și fonduri pentru a fi rezolvate. Firma de cercetare anticipează că start-up-urile în domeniul taxiurilor aeriene, cum ar fi Joby Aviation din Silicon Valley și firma germană Lilium Aviation, ar putea atrage un nivel record de investiții in 2020, in pofida unei pauze de finantare anul acesta. PitchBook evalueaza Joby la 450 de milioane de dolari si Lilium la 576 de milioane de dolari, firme care au autras de la investitori, până acum peste 228 de milioane de dolari, inclusiv de la diviziile de investitii ale Intel, JetBlue Airways, Toyota Motor sau, de cealaltă parte, Tencent Holdings din China.
La rândul său, producatorul auto german Daimler si grupul chinez Geely Automobile investesc într-un startup de taxiuri aeriene, Volocopter, din Stuttgart, care a atras și el 100 de milioane de dolari si este evaluat la 250 de milioane de dolari. Taxiurile aeriene electrice au mai multe forme si marimi si ar putea arata destul de diferit fata de avioanele conventionale cu aripi fixe. Motoarele electrice înlocuiesc motoarele convenționale de avioane, iar vehiculele care decolează și aterizează vertical, proiectate astfel pentru a se evita necesitatea unor piste lungi, au aripi rotative și, în unele cazuri, rotoare pe post de propulsoare. Taxiurile aeriene electrice vor zbura probabil la altitudine scazută, în special din oraș în orașs, eliberând astfel traficul rutier aglomerat. În schimb, ar putea aglomera traficul aerian, pe masură ce vor deveni mai populare. Studiul PitchBook apreciază că această industrie în formare va reprezenta pe termen lung un pericol pentru furnizorii de servicii de transporturi terestre.
Deci să nu ne mirăm, că acum întâmpină obstacole, tocmai de la concurența terestră.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.