Un modul chinez va aseleniza pe faţa nevăzută a Lunii
Publicat de Corina Muntean, 30 decembrie 2018, 17:30
Modulul spaţial chinez Chang’e-4 se află în faza de poziţionare pentru a aseleniza, în premieră, pe faţa nevăzută a Lunii, a anunțat Reuters preluat de Agerpres.
Modulul a intrat duminică pe orbita planificată ‘pentru a se pregăti de prima aterizare lină pe faţa îndepărtată a Lunii’. Aselenizarea ar urma să aibă loc joi.
Cea mai mare provocare va fi realizarea de comunicaţii cu partea nevăzută a Lunii, la care nu se poate ajunge prin semnal direct şi este invizibilă de pe Terra, a declarat în ziua lansării profesorul Ouyang Ziyuan din cadrul Academiei chineze de ştiinţe, cel care conduce Planul chinez de explorare a Lunii. ‘Vom fi surzi şi orbi’, a precizat el.
Modulul are ca obiective observaţiile astronomice şi studierea solului selenar, a formelor de relief şi a mediului de pe faţa nevăzută a Lunii.
Roverul selenar este dotat cu o cameră panoramică, un radar capabil să penetreze solul şi un spectrometru în infraroşu, cărora li se adaugă un instrument pentru analiza undelor seismice şi un al doilea receptor radio VLF (VRR). De asemenea, modulul transportă seminţe ce vor fi utilizate în cadrul unui experiment ce vizează cultivarea legumelor în mediu închis pe suprafaţa Lunii. Coborârea acestuia va fi posibilă cu ajutorul satelitului de telecomunicaţii Queqiao, lansat în luna mai.
China intenţionează să devină o importantă putere spaţială şi să ajungă din urmă Rusia şi Statele Unite până în anul 2030.