Un kurtoskalacs de 15 metri, la Festivalul Deliciilor Dulci de la Sf. Gheorghe

Publicat de Rotar Mirela, 9 septembrie 2022, 10:20
Un kurtoskalacs lung de 15 metri va fi preparat la sfârşitul acestei săptămâni la Sfântu Gheorghe, unde va avea loc cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci, au anunţat organizatorii.
Potrivit acestora, evenimentul gastronomic, suspendat timp de doi ani din cauza pandemiei COVID-19, îşi propune să promoveze zona şi tradiţiile locale, iar în cadrul acestuia vor fi organizate, printre altele, concursuri pentru desemnarea kurtoskalacs-ului anului preparat după o reţetă tradiţională şi cel mai bun kurtoskalacs preparat după o reţetă inovativă. Un element de noutate este acela că publicul participant la festival va avea prilejul de a gusta în premieră variante moderne, reinterpretate, ale celebrului kurtoskalacs.
Kurtoskalacs – Festivalul Deliciilor Dulci se desfășoară în perioada 9-11 septembrie 2022.
Sâmbătă, 10 septembrie, concurenţii vor trebui să prepare kurtoskalacs după o reţetă tradiţională, iar duminică, 11 septembrie, vor trebui să reinterpreteze reţeta tradiţională, adică să prepare cozonacul secuiesc într-un mod cât mai creativ, precizează organizatorii.
Concursurile vor avea loc în Piaţa Libertăţii din Sfântu Gheorghe şi în parcarea fostului Hotel Bodoc, iar la acestea vor participa echipe din Ciucani – Sânmartin, Cetăţuia – Sânsimion, Miercurea Ciuc, Lupeni, Odorheiu Secuiesc, Sântionlunca, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Târgu Mureş şi Valea Crişului.
Printre membrii juriului se numără maestrul cofetar Farkas Ferenc din Sfântu Gheorghe şi Veres Istvan din Târgu Secuiesc, chef cu o stea Michelin.
În programul festivalului este inclusă şi masa rotundă cu tema ‘Cufărul de zestre – identificarea şi valorificarea valorilor materiale din aria noastră geografică’, programe interactive pentru copii, precum şi un atelier de preparat kurtoskalacs.
Consiliul Judeţean Covasna a demarat în urmă cu aproape patru ani o campanie de promovare a kurtoskalacs-ului şi a tipărit pliante în 19 limbi pentru a populariza istoricul, modul de preparare a acestei specialităţi culinare, precum şi produsele înrudite cu acesta.