Un harghitean a fost atacat de un urs în spatele casei sale

Publicat de Rotar Mirela, 13 martie 2023, 12:23 / actualizat: 13 martie 2023, 15:39
Un nou atac al ursului în județul Harghita a avut loc ieri la prânz în satul Șoimușu Mic, din comuna Săcel.
Victima a fost atacată de urs în curtea casei, dar a reușit să fugă iar acum se află sub îngrijiri medicale la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.
Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a declarat pentru Radio Tg.Mureș că acest urs periculos trebuie împușcat și este așteptată decizia oficială a comisiei locale.
Un om, în spatele curții, a fost atacat de un urs. Ursul l-a mușcat pe picior, pe mâini, pe mai multe părți ale corpului, a reușit să se salveze și să meargă înapoi în casă, acolo a leșinat, a fost dus cu salvarea la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc. Problema principală este că acest urs a intrat în sat și a fost în spatele curții, așadar în intravilan și, conform legislației în vigoare, acest urs cât mai repede trebuie extras prin împușcare.
Borboly Csaba a precizat că și Ministerul Agriculturii trebuie să se implice în problema urșilor, în primul rând prin atragerea de fonduri care să sprijine prevenția în conviețuirea omului cu carnivorele mari:
Acesta este al doilea atac din acest an și se pare că, chiar dacă s-au luat niște măsuri, rezultatele în teren nu se mai modifică. Eu cred că domnul ministru Tanczos Barna (Ministrul Mediului – n. red.) a luat măsuri care sunt binevenite și care, și în acest caz, pot fi folosite dar, deocamdată, fugim după urs sau în fața ursului și nu este normal nicăieri în această Europă.
În ultimele 3 zile, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 5 apeluri la 112, prin care era semnalată prezența unor urși în zona localităților Odorheiu Secuiesc, Sărmaș și Șoimușu Mic, spune purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita, Gheorghe Suciu.
Chiar dacă nu de fiecare dată a fost nevoie de intervenția efectivă a echipei de intervenție ori a patrulelor de ordine publică formate din polițiști, jandarmi sau patrule de jandarmerie, putem spune că în toate cazurile patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu este iminent. Dacă vorbim de numărul de intervenții de la începutul anului, putem spune că, la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost înregistrate 7 apeluri, cu 2 mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Oltul” al județului Harghita, a transmis numai luna aceasta 10 mesaje Ro-Alert care semnalau prezența urșilor, a precizat pentru Radio Tg.Mureș purtătorul de cuvânt al instituției, Alina Ciobotariu:
De la începutul lunii martie, la nivelul județului Harghita au fost transmise 10 mesaje de avertizare a populației prin sistemul Ro-Alert, privind prezența animalelor periculoase, a urșilor, în localitățile Borsec, Odorheiu Secuiesc, Sărmaș, Șoimușul Mic, precum și pe pârtia Havas din Bucin.
Autoritățile reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.
Raluca Creț