Un grup de liceeni din Marea Britanie a transformat vibrațiile moleculelor în muzică

Publicat de Corina Muntean, 30 iunie 2020, 08:50 / actualizat: 9 august 2020, 11:59
Un grup de liceeni din Marea Britanie a transformat vibrațiile moleculelor în muzică, prin experimente supervizate de chimiști de la Universitatea Bradford. La cercetare a participat și un cercetător de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, iar studiul a fost redat într-un articol publicat recent în Journal of Chemical Education.
Co-semnatarul român al studiului realizat de britanici, Alexandru Lupan, este lector în cadrul Facultății de Chimie și Inginerie Chimică a UBB.
În cadrul studiului, elevii de liceu au măsurat vibrațiile moleculelor precum apa, cafeina, sau unele mai puțin comune precum acidul cinamic și 4-bromoanilina, pe care le-au sintetizat ei înșiși. Au folosit radiație infraroșie pentru a măsura aceste vibrații și un software de modelare moleculară pentru a le vizualiza.
Prin multiplicări matematice simple, elevii au convertit apoi lungimile de undă mici absorbite de către molecule din radiația infraroșie, în lungimi de undă mai mari, corespunzătoare undelor sonore. Aceasta le-a permis să reprezinte vibrațiile din molecule ca note muzicale.
Lucrând împreună, elevi de la clasele de muzică, alături de cei de la profilul chimie, au reușit apoi cu aceste date să compună o serie de piese muzicale care să “reprezinte” acele molecule.
UBB notează că profesorii și elevii speră ca astfel de explorări ale moleculelor într-o manieră multidisciplinară să ajute nu doar la dobândirea unor noi cunoștințe despre moleculele din jurul noastre, ci și la împletirea îndeaproape a artei cu știința pentru câți mai mulți oameni. Autorii proiectului argumentează – pe bună dreptate – că acestea sunt două fețe indispensabile ale umanității. Faptul că moleculele au muzica lor proprie va putea fi transpus, apoi, într-un viitor incert, în diferite aplicații tehnice, mergând de la materiale didactice și până la produse comerciale de entertainement.
Cum ar fi ca, în viitor, fiecare produs, constituit din molecule structurate după tiparul materialelor pe care le conține să fie identificat după o melodie a lui, care să înlocuiască în comerț codul de bare după care îl identificăm acum? Sună a SF acum, dar cine știe!
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Pilula de viitor, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Sursa: www.edupedu.ro