Un ghid practic util în identificarea situaţiilor de discriminare sau bullying la nivelul şcolilor

Publicat de Rotar Mirela, 23 noiembrie 2022, 14:39
Un ghid practic util în identificarea situaţiilor de discriminare sau bullying la nivelul şcolilor, care se adresează profesorilor şi directorilor din şcolile primare şi gimnaziale a fost publicat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Institutul pentru Politici Publice.
Ce înseamnă discriminarea, cum descoperim cazurile de bullying, exemple de traume care trebuie să atragă atenţia cadrelor didactice sunt aspecte pe care lucrarea le conţine.
57% dintre profesori au fost de părere că discriminarea împotriva elevilor este un fenomen răspândit în mică măsură sau deloc în şcolile din România. În ceea ce priveşte categoriile cele mai expuse la fapte de discriminare, în opinia a 35% dintre profesori, elevii care se confruntă cel mai adesea cu discriminarea sunt cei care au probleme de greutate, urmaţi de cei din familii sărace şi cei de etnie romă.
Elevii care, în opinia profesorilor, sunt cel mai puţin discriminaţi sunt cei de altă religie, 3%, şi cei de etnie maghiară, tot în proporţie de 3%; la rândul lor, 71% dintre părinţi cred că cele mai discriminate categorii de elevi sunt cei cu probleme de obezitate, elevii din familii sărace, dar şi elevii de etnie romă.
Potrivit părinţilor, discriminarea se manifestă în primul rând sub forma unor agresiuni verbale din partea celorlalţi colegi, dar poate îmbrăca şi forma unor agresiuni fizice. Pe de altă parte, amploarea fenomenului discriminării în şcolile din România nu este deloc neglijabilă. Aproape 5 din 10 părinţi consideră că există cazuri de discriminare în şcoli pe diverse criterii: rasă, etnie sau religie.