Un elev din Mureș a încercat să copieze la simularea de la bacalaureat. A fost eliminat din examen
Publicat de Rotar Mirela, 27 martie 2023, 14:51
Elevii claselor a XII-a şi a XIII-a au susținut, azi, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul simulării examenului de Bacalaureat.
Examenul s-a desfășurat în condiții identice cu bacalaureatul real.
Liceeni au primit subiectele la ora 9 și au avut la dispoziție 3 ore să își formuleze răspunsurile.
În județul Mureș, din cei peste 3.600 de elevi înscriși, s-au prezentat la simulare aproape 3.300, iar un elev a fost eliminat din examen, după ce a încercat să copieze.
Secretarul comisiei de bacalaureat, Fejes Reka, a precizat că simularea le oferă elevilor o imagine corectă asupra nivelului de pregătire:
Este un feedback foarte bun, rezultatele se analizează la nivel de clasă cu profesorii de specialitate, după ce se corectează lucrările, se discută. Eu cred că eu un feedback foarte bun pentru ei, pentru examenul de bacalaureat, și faptul că dau examen, cum se lucrează cu foi tipizate, cum se scrie numele, la ce să fie atenți. E o probă foarte bună.
În județul Harghita, 145 de elevi din cei peste 2.000 de înscriși au lipsit la simulare.
La Brașov au fost prezenți peste 3.000 de elevi, reprezentând un procent de 85%, marea lor majoritate fiind înscriși în clasa a XII-a, învățământ de zi.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, Valentin Bucur, a remarcat un interes crescut pentru simulare din partea elevilor din clasa a XIII-a:
Programul liceelor în zilele de examen, pentru elevii celorlalte clase, este adaptat în funcție de specificul fiecărei unități școlare, număr de schimburi, spații disponibile, etc., și a fost comunicat din timp acestora. Anul acesta, constatăm un interes mai ridicat pentru aceste simulări în rândul viitorilor absolvenți de clasa a XIII-a, seral sau frecvență redusă, deși orele la care se susțin acestea nu le sunt favorabile. Aproape 20% dintre elevii înscriși în clasa a XIII-a au participat astăzi la prima probă a simulării. În anii anteriori, rata de participare a seraliștilor la simulări abia dacă depășea cinci procente.
Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog.
În situațiile în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.
Din acest motiv, mulți dintre elevi nu au luat prea în serios examenul de astăzi:
Simularea examenului de bacalaureat continuă mâine cu proba obligatorie a profilului, iar pe 29 martie de proba la alegere a profilului şi specializării.
Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe 30 martie proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar rezultate vor fi comunicate pe 6 aprilie.
Raluca Creț