UPDATE: Un dragor maritim a suferit avarii uşoare în urma exploziei unei mine

Publicat de Rotar Mirela, 9 septembrie 2022, 07:17 / actualizat: 9 septembrie 2022, 19:37
UPDATE ORA 11,25 Dragorul maritim avariat aseară în urma exploziei unei mine de război nu a ajuns încă în Portul Constanța
Sosirea lui este așteptată la prânz, a declarat colonel Corneliu Pavel, de la Biroul de presă al Forțelor Navele Române.
Din cauza înrăutăţirii condiţiilor meteo, la lăsarea întunericului, nava militară a fost lovită de mina marină. Explozia a produs o gaură de apă de mici dimensiuni:
Nu au existat victime sau răniţi în urma deflagrației, iar echipajul navei nu este în pericol, a mai anunțat Corneliu Pavel:
Mina a fost raportată ieri la aproximativ 46 de km faţă de intrarea în Portul Constanţa, iar nava românească „Locotenent Dimitrie Nicolescu” pornise în misiune pentru distrugerea acesteia.
***
Dragorul maritim ‘Locotenent Dimitrie Nicolescu’ a suferit, aseară, avarii uşoare în urma exploziei unei mine marine, în Marea Neagră, la peste 40 de kilometri distanţă de portul Constanţa, fără a se înregistra victime, a informat Statul Major al Forţelor Navale.
Cei 75 de militari ai echipajului nu s-au aflat în pericol, flotabilitatea navei nu a fost afectată, iar la bord nu sunt avarii majore. O altă navă militară a plecat pentru a acorda asistenţă şi a remorca dragorul avariat până în portul Constanţa, precizează un comunicat.
Potrivit sursei citate, deşi au fost luate măsuri de siguranţă la lăsarea întunericului, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, nava a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagraţia a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în partea din spate, precizează sursa amintită.
După declanşarea agresiunii armate a Federaţiei Ruse în Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române. De la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria şi 22 de Ucraina.