Un deceniu de colaborare între Regiunea VII Centru și landul Brandenburg
Publicat de radiomures, 26 septembrie 2018, 19:38
Azi, în Sala Mică a Palatului Culturii din Tîrgu-Mureș a avut loc o întâlnire între reprezentanții CJ Mureș și o delegație a landului Brandenburg, formată din oameni de afaceri, precum și delegații din Ungaria și Republica Moldova.
În ultimele două zile, cu prilejul aniversării a 10 ani de relații oficiale între landul german și Regiunea de Dezvoltare VII Centru s-au desfășurat mai multe evenimente la Alba Iulia, Tîrgu Mureș și Mediaș.
Directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, a subliniat că regiunea a accesat cele mai mari sume de bani, pentru reabilitarea de cetăți medievale, muzee și drumuri, iar 43 la sută din investițiile din Regiune sunt din Germania:
Au fost peste 80 de experți, de schimburi de experiență, de instruire. Ei au oferit know-how, oamenii noștri au fost pregătiți și au pregătit condițiile pentru ca noi să putem utiliza fondurile europene. Încercăm să dezvoltăm proiecte pe diferite paliere, schimburi, pe economie, pe social, pe formare profesională pe concepte precum sunt energiile regenerabile în care ei au mare experiență.”
Simion Crețu a mai arătat că inițial au existat proiecte de înfrățire instituțională cu Brandenburg pe perioda de aderare și integrare a României în Uniunea Europeană, iar din 2008 guvernul landului a deschis aici o reprezentanță.
Responsabilă de parteneriat din partea Landului Brandenburg, Birgit Schliewenz (Șlivănț), a explicat că experții germani au realizat consultanță în domenii precum reabilitarea de centre istorice, energie regenerabilă, IMM-uri, strategii de dezvoltare regională, politici demografice, dar și formarea profesională a tinerilor:
Am dezvoltat primul atlas demografic din România, în Regiunea Centru, am făcut 7 proiecte susținute cu bani europeni, între ele un proiect în cadrul Programului Interreg 3D, un proiect cu procesele de migrație. Avem un proiect în cadrul programului Erasmus Plus, avem 118 tineri care fac practică în Cottbus, regiunea Brandenburg. Dezvoltăm parteneriate pentru școli profesionale, avem un proiect cu o orchestră simfonică formată din muzicieni din Brandenburg, Letonia, Estonia, Polonia și România, care va interpreta un concert cu muzică privind pacea, care va fi prezentat în fiecare țară. Am mai realizat piesă de teatru, un program aflat la a 4-a ediție, cu elevi români vorbitori de limbă germană.”
Pe viitor se dorește continuarea proiectelor de formare profesională, fiindcă multe firme germane sunt interesate de forța de muncă calificată românească.
Vor fi continuate colaborările în domeniul cultural, dar și social, în special cu instituțiile ce se îngrijesc de persoanele cu handicap și căminele de bătrâni.
Valeriu Russu