Un dascăl mureșean a implementat un sistem online inedit de educație pentru elevi
Publicat de radiomures, 14 iunie 2016, 19:32 / actualizat: 15 iunie 2016, 9:47
Ioan König este învățător la Gimnaziul ”George Coșbuc din Tîrgu-Mureș de 35 de ani, perioadă în care a venit cu o serie de inovații pentru mai multe generații de elevi.
Acesta s-a folosit de toate posibilitățile tehnice IT, iar în ultimii ani de internet, pentru a crea un sistem de învățământ la distanță pentru copiii care nu pot ajunge la școală din motive obiective și un video chat pentru părinți.
Tabla magnetică din clasă, de asemenea, nu este una obișnuită ci prin mici artificii tehnice se transformă într-o tabletă uriașă, spune învățătorul Ioan König:
Am inițiat utilizarea camerelor web. Avem un mini chat pe site-ul oficial al școlii pe care tot eu l-am creat și îl administrez. De asemenea, avem un sistem interactiv mobil care este atașat de tabla magnetică. Este ceva similar cu o tablă inteligentă. În momentul în care este conectat acest sistem la un computer, prin intermediul unui video-proiector, cu ajutorul unui pix inteligent, această tablă magnetică se transformă într-o tabletă uriașă.”
Copiii sunt entuziasmați și se simt atrași de felul în care se desfășoară orele fiind, de asemenea, foarte atașați de învățător și colegi, mai ales că acum termină clasa a IV-a:
Pentru mine o zi de școală e SUPER pentru că învăț ce trebuie, lucruri care o să mă ajute în viață. Cel mai mult îmi place matematica. Tabla (inteligentă) știm să o calibrăm cu un pix special.. e ca și cum am avea un mouse.”
”O zi de școală e foarte frumoasă. Stau cu colegii mei, învăț multe, colaborăm împreună, facem multe experimente și îmi place foarte mult și de domnul învățător.”
”Mi se pare interesant faptul că noi suntem dotați și avem multe posibilități să învățăm, pentru că alți copii nu au aceste posibilități și îmi place mult de domnul învățător dar și de colegi. Mă înțeleg bine cu ei.”
Deși sistemul de predare al dascălului mureșean s-a dovedit a fi unul eficient, copiii învață corect și bine să utilizeze informațiile de pe internet, iar părinții îi pot supraveghea la ore, sistemul nu a fost împrumutat de nici o altă clasă din școală sau din județ. Pentru asta e nevoie de curaj și implicare, spune învățătorul Ioan König:
Probabil există o oarecare timiditate sau reținere sau poate părea unor o complicație inutilă… Un oarecare interes a existat dar a rămas la faza de interes, de curiozitate, de admirație chiar însă probabil că cei care au întrebat au considerat că efortul este foarte mare dar pot să-i asigur că satisfacția este deosebită și entuziasmul, chiar dacă la început nu există, poate veni pe parcurs.”
Ioan König s-a mai făcut remarcat de-a lungul carierei sale prin rezultatele excepționale obținute de elevii săi la concursurile școlare.
De cele mai multe ori, locurile întâi au fost obținute de elevii din clasa sa cu punctajul maxim de 100 de puncte.
Cristina Bulbescu