Un consum de două iaurturi pe săptămână reduce riscul bolilor cardiovasculare
Publicat de Corina Muntean, 25 martie 2018, 10:02
Un nou studiu confirmă faptul că sănătatea cardivasculară provine şi de la alimentaţia noastră. Tensiunea arterială crescută afectează peste un miliard de oameni din întreaga lume. Riscul major de accident cardiovascular este obiectul unor măsuri preventive, în special în ceea ce priveşte nutriţia. Studiile clinice au demonstrat deja efectele benefice ale consumului de lactate asupra sănătăţii cardiovasculare. Potrivit cercetătorilor americani, un consum de două iaurturi pe săptămână permite pacienţilor hipertensivi să evite eventualele complicaţii. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard au analizat datele colectate de la peste 55.000 de femei cu vârste cuprinse între 30 şi 55 de ani şi de la 18.000 de bărbaţi, între 40 şi 75 de ani. Toţi pacienţii sufereau de tensiune arterială crescută. Fiecare participant la studiu a completat un chestionar despre obiceiurile sale alimentare. Documentul a fost actualizat la fiecare patru ani, până în anul 2006. În timpul monitorizării, au fost înregistrate 3.300 de cazuri de boli cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral) la femei şi 2.148 la bărbaţi.
Două iaurturi pe săptămână – Cercetătorii au observat că femeile care au consumat cel puţin două porţii de iaurt pe săptămână au avut un risc cu 30% mai mic de a dezvolta infarct miocardic. Pentru acelaşi consum, la bărbaţi pericolul a fost redus cu 19%. De asemenea, riscul de accident vascular cerebral a fost cu 20% mai mic atât la femei, cât şi la bărbaţi.