Un centru medical de permanență va funcționa la Tg. Mureș până în toamnă

Publicat de Rotar Mirela, 3 mai 2023, 12:00 / actualizat: 6 mai 2023, 9:41
Potrivit primarului Soós Zoltán, în această lună se va decide locul unde va funcționa acest centru.
Administrația publică locală va trebui să-l amenajeze și doteze, conform standardelor medicale. Anul acesta au fost alocați bani în buget, deși de 10 ani ar fi trebuit să existe un astfel de centru la Târgu Mureș, spune primarul Soós Zoltán:
Pentru Centrul de Permanență Medicală sunt mai multe locații în momentul de față care sunt analizate și sperăm că în luna mai se ia decizia finală. Au fost mai multe imobile identificate dar nu aveau parcări, ori trebuie loc pentru ambulanță, pentru cei care se adresează… Avem două locații care par să fie acceptabile și pentru crearea centrului de permanență. Nu vreau deocamdată să spun care sunt locațiile până nu se ia o decizie finală dar eu sper că până în toamnă este pornit. Primăria, cam de 10 ani trebuia să facă acest centru de permanență.”
20 de medici de familie din Târgu Mureș sunt pregătiți de peste un an pentru deschiderea centrului de permanență, precizează președintele Patronatului Medicilor de Familie din Mureș, dr. Iulia Băilă:
Am ajuns la concluzia că în aceste centru universitar nu avem un centru de permanență care este extraordinar de benefic pentru populație și atunci împreună cu Prefectura am făcut solicitarea pentru că este un lucru extraordinar de bun pentru pacienții din Târgu Mureș. Propunerea a fost făcută cu mult mai bine de un an de zile… Spațiul trebuie pus la punct de către UAT-ul nostru și noi să venim cu aport de personal. În momentul de față, cred că suntem un colectiv de cel puțin 20 de medici.”
Funcționarea unui centru de permanență la Târgu Mureș ar putea degreva activitatea SMURD cu circa 30%. Este vorba de cazuri ușoare care vor putea fi rezolvate de către medicii centrului, supraspecializați în medicină de urgență, a precizat pentru Radio Tg.Mureș coordonatorul UPU SMURD Târgu Mureș, dr. Cristian Boeriu:
Eu chiar am discutat cu niște medici de familie cărora le asigurăm niște cursuri de resuscitare, de urgență. Ei ne-au solicitat asta și le-am arătat absolut toată disponibilitatea să facem cu ei aceste cursuri, tocmai pentru a-și reîmprospăta cunoștințele legate de situații de urgență majoră, în ideea că vor începe să lucreze la aceste centre de permanență. Ca ajutor, suntem și noi convinși în UPU că deschiderea unor astfel de centre de permanență ne-ar ajuta în sensul că ne-ar degreva de foarte multe cazuri ușoare și atunci ar scădea un pic și presiunea pe personalul de la UPU.”
Județul Mureș este cel mai sărac în centre medicale de permanență din Regiunea Centru. Aici funcționează doar două astfel de centre medicale, la Zau de Câmpie și la Band.
În Brașov, de exemplu, funcționează 11 centre de permanență, dintre care 6 în Municipiul Brașov, iar în Harghita sunt 7 centre funcționale, inclusiv în Miercurea Ciuc.
Autor: Cristina Bulbescu