UMFST Tg.Mureș cercetează generarea de țesuturi care să poată fi transplantate la om
Publicat de MIRELA ROTAR, 21 aprilie 2021, 14:12
În 2016, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș a început implementarea unui proiect de cercetare cu o valoare de circa 8,7 milioane de lei, majoritatea provenind din fonduri europene.
Este vorba de inginerie tisulară, prin care universitatea încearcă să descopere o metodă de a recolta valva aortă de la un animal și a o transplanta la om.
În prezent, procedura are loc între două specii de animale și dă rezultate bune, iar în viitor se poate ajunge la folosirea metodei descoperite de cercetătorii mureșeni la tratarea pacienților umani, spune prorectorul de cercetare științifică al UMFST, conf. Dr. Olah Peter:
Am ajuns deja la rezultate îmbucurătoare, recoltăm valve aortice de la porci, le decelularizăm, recoltăm grăsime de la oi și celule STEM din grăsimea respectivă, repopulăm valva cu celulele STEM ale oii și implantăm valva funcțională în organismul oii.
Deja am și publicat, încet ne apropiem de validarea modelului nostru și de eventuala folosire ca terapie pentru pacienți umani.
Începând de anul trecut, UMFST Tg.Mureș încearcă să implice și studenții în cercetarea științifică, iar conlucrarea între diverse discipline poate acelera cercetarea în domenii precum inteligența artificială.
Vlad Todoran