UMFST serbează 5 ani de fuziune între universitățile de Medicină și ”Petru Maior”
Publicat de Rotar Mirela, 27 aprilie 2023, 13:36 / actualizat: 29 aprilie 2023, 10:25
Decizia fuziunii universităților de Medicină și Farmacie și ”Patru Maior” s-a dovedit o inițiativă de succes, crede rectorul Leonard Azamfirei:
În urmă cu 5 ani cele două universități au luat, în comun, o măsură care părea curajoasă și inedită și anume de a fuziona. Demersul venea în spiritul unei tendințe generale care exista și încă există la nivel european, de a construi universități metropolitane, iar la nivel local demersul a fost făcut tocmai pentru a crea un cadru potrivit unei dezvoltări superioare. S-a dovedit că decizia luată atunci, cu susținători, cu oameni care poate nu credeau în acest proiect ca fiind unul viabil, a fost totuși o decizie bună. Astăzi universitatea are aproape 13.000 de studenți și are o serie de relații internaționale pe care dacă rămâneau fiecare dintre ele singure, universitățile, nu ar fi putut să le aibă.
Cu acest prilej aniversar, la Muzeul Universității „George Emil Palade”, din incinta Cetății Medievale a fost lansată astăzi cartea „Universitatea Petru Maior din Tg Mureș, Galeria Honoris Causa”.
Este al treilea volum din Colecția Sinteze Documentare, publicată sub coordonarea prof. univ. asociat Vasile Boloș, fost rector al Universității „Petru Maior” în perioada 1990 – 2004.
Acesta precizează că primele două volume conțin informații privitoare la activitatea științifică a studenților de la UPM, din perioada 1977-2018:
Volumul care are astăzi lansarea și care se intitulează „Universitatea Petru Maior din Tg Mureș, Galeria Honoris Causa” conține informații importante, respectiv ”laudatio” și informațiile biografice ale laureaților Honoris Causa ai universității. Este vorba de 46 de personalități care în intervalul 2005-2018 au fost onorate cu acest titlu, de doctor honoris causa, respectiv profesor honoris causa. Printre ei menționez un laureat al Premiului Nobel pentru literatură, de trei președinți ai Academiei Române, dintre care doi au dispărut iar cei de-al treilea e în funcție, și un număr semnificativ de academicieni, din țară și din străinătate.
În același context aniversar a fost lansată și Arhiva digitală a universității, gestionată de Muzeul Universității, care păstrează și introduce în circuitul științific documente relevante atât din istoria celor două instituții inițiale, cât și a actualei UMFST Emil Palade din Târgu Mureș.
Profesorul universitar responsabil de arhivă, Georgeta Fodor:
Se dorește a fi o arhivă istorică de fapt, care să cuprindă mărturii din viața academică, care deocamdată este structurată pe trei categorii, de universitate care cuprinde deocamdată câteva documente, volume, acte cu valoare pentru istoria universităților care au fuzionat și istoria universității actuale. Apoi, există o fototecă digitală în care încercăm să scriem o istorie în imagini și o galerie a personalităților care cuprinde și va fi completată pe parcurs, sub formă biografică, cu principalele personalități care, fie și-au legat destinul profesional de universitățile noastre fie au marcat, într-un fel sau altul, evoluția universităților.
Georgeta Fodor face un apel public la toți cei care, într-un fel sau altul au avut contacte cu UPM și UMF și care posedă acte sau mărturii relevante privind istoria lor universitară să doneze sau să împrumute pentru arhivare aceste documente.
Autor: Valeriu Russu