Ultima șansă pentru un tratat global puternic asupra oceanelor

Publicat de Rotar Mirela, 15 august 2022, 17:27 / actualizat: 17 august 2022, 22:33
Lideri mondiali s-au întâlnit, la sediul Națiunilor Unite din New York, pentru cea de-a cincea și ultima rundă de negocieri pentru un tratat care ar putea proteja oceanele împotriva exploatării excesive. Tratatul ONU pentru marea liberă a trecut prin 10 ani de negocieri, dar nu a fost încă semnat.
Dacă s-ar ajunge la un acord, ar pune 30% din oceanele lumii în zone de conservare până în 2030. Oamenii de știință spun că acesta este minimul absolut necesar pentru a oferi oceanelor spațiu de recuperare.
Participanții speră că acordul va proteja viața marină de pescuitul excesiv și de alte activități umane.
Două treimi din oceanele lumii sunt considerate în prezent ape internaționale, ceea ce înseamnă că toate țările au dreptul de a pescui, transporta pe cale maritimă sau realiza cercetări în aceste zone. Dar, doar 1,2% din aceste mări libere, așa cum sunt menționate, sunt protejate. Acest lucru lasă viața marină care trăiește în afara acelor zone expuse riscului de exploatare din cauza amenințărilor tot mai mari ale schimbărilor climatice, pescuitului excesiv și traficului maritim.
Cercetările publicate la începutul acestui an și finanțate de National Oceanic and Atmospheric Administration, sugerează că între 10% și 15% dintre speciile marine sunt deja în pericol de dispariție.
Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a declarat în cadrul negocierilor anterioare că „natura tradițională fragmentată a guvernării oceanelor” a împiedicat protecția efectivă a mării libere.
În martie, țările au convenit să aibă o a cincea sesiune finală pentru a încerca să semneze Tratatul – cu un termen limită stabilit pentru sfârșitul anului.
În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, un purtător de cuvânt al UE a declarat pentru BBC că este încă angajat în această problemă: „UE va insista pentru continuarea rapidă a negocierilor”.
Protejarea oceanelor lumii este, de asemenea, importantă pentru populațiile umane, deoarece atât de mulți oameni se bazează pe mări pentru hrană, venituri și activități de agrement.
Se estimează că ecosistemele marine globale valorează mai mult de 41 de trilioane de lire sterline, potrivit cercetătorilor de la Plymouth Marine Laboratory.
Dana Boieriu