UE a anunţat că va răspunde cu măsuri în oglindă la noile taxe vamale americane

Publicat de Stan Lucian, 2 aprilie 2025, 20:05
Preşedintele american, Donald Trump, este aşteptat să anunţe în această seară noi taxe vamale pentru toţi partenerii comerciali ai Statelor Unite.
Este Ziua Eliberării, a scris pe propria reţea de socializare liderul de la Casa Albă, care a ţinut să afirme că tarifele vor pune capăt „comerţului inechitabil”.
Analiştii afirmă însă că noile taxe vor duce la o creştere a preţurilor în întreaga lume, iar bursa de la New York a deschis astăzi în scădere.
Pe pieţele internaţionale se simte de altfel, după cum scrie France Presse, o anumită nervozitate înaintea discursului pe care preşedintele american îl va susţine cel mai probabil la ora 23:00, ora României.
Uniunea Europeană a anunţat că va răspunde cu măsuri în oglindă.
În luna martie a intrat în vigoare primul val de tarife, cel pentru oțelul și aluminiul ce intră în Statele Unite.
Producători europeni precum Germania sau România sunt afectați direct, pentru că pot pierde o parte din comenzile anuale. Pentru România, spre exemplu, valoarea acestui export a fost de aproximativ 500 de milioane de dolari în 2023, conform BRD.
Un al doilea val tarife este cel anunțat de Washington pentru mașinile și piesele auto care intră în Statele Unite.
Din nou, Europa este afectată, pentru că America este una dintre cele mai importante piețe de desfacere pentru producția auto comunitară. România este din nou afectată, pentru că se află pe lanțul de livrare, nu neapărat pentru mașini, cât pentru cel al pieselor auto.
Al treilea val de tarife va fi anunțat astăzi, iar Comisia și statele europene așteaptă să vadă ce alte sectoare ale economiei comunitare vor fi vizate. Pentru toate acestea, Comisia a anunțat măsuri în oglindă.
După primul val de tarife, Comisia a promis tarife pentru diverse produse specific americane, tarife cu efect financiar similar pentru Statele Unite, aproximativ 28 de miliarde de dolari, însă a amânat impunerea lor pentru mijlocul lui aprilie din două motive: în primul rând pentru a vedea efectul cumulat al acestora și pentru a discuta cu actorii economici vizați, iar în al doilea rând pentru că speră într-o negociere cu Statele Unite pentru a le elimina sau pentru a le reduce, intenție pe care până acum administrația Trump nu pare a o pune în practică.
Sursa: RRA