UDMR vrea ca maghiarii să-şi poată folosi limba maternă în administraţia publică şi cere schimbarea legii

Publicat de radiomures, 24 aprilie 2017, 15:24
Aceasta prevede acum că minorităţile care reprezintă 20 la sută din populaţie pot utiliza limba maternă în administraţia publică, iar UDMR vrea scăderea acestui prag.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, după ce PMP şi PNL au atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege care permite folosirea limbii materne în unităţile sanitare şi în instituţiile sociale din localităţile unde comunităţile minoritare reprezintă cel puţin 20 la sută din totalul populaţiei sau numără cel puţin 5.000 de persoane.
Kelemen Hunor s-a declarat dezamăgit de demersul celor două partide şi a susţinut că modificarea este necesară pentru a fi evitate situaţiile în care cei care nu cunosc foarte bine limba română pot fi discriminaţi.
Deputat UDMR de Mureș, medicul Vass Levente susține că această prevedere legislativă exista de mai mult timp în zona administrativă, însă nu era inclusă în legile sănătății.
Parlmentarul acuză partidele de opoziție că inițial au votat această lege și apoi, politicianist, au revenit asupra ei, atacând-o la Curtea Constituțională:
Nu s-a făcut o altă regulă ci s-a ajuns la faza în care acest deziderat s-a trecut și legea sănătății. Într-adevăr, prin faptul că PMP-ul, PNL-ul și alții au depus o plângere de neconstituționalitate arată faptul că politicul generează întotdeauna divergență în cadrul populației. Pentru că după ce au votat aproape toți, împreună cu noi, care suntem și noi în opoziție, au revenit și fac acum divergențe politice.”
Din opoziție, deputatul PMP de Mureș, Marius Pașcan, susține că a fost o manevră de culise a UDMR, care a strecurat proiectul de lege fără ca ceilalți să obeserve.
El spune că, la fel ca mulți alți colegi, a votat legea fără să știe ce anume votează pentru că votul a fost dat cu două minute înainte de finalul unei ședințe de plen și după ce președintele de ședință a declarat ședința închisă:
Prin a asigura personal medical și de asistență socială doar pe criteriul etniei discriminează pe toți ceilalți cetățeni români, adică nu văd de ce etnia ar fi singurul criteriu și argument valid în a trata pacienți, și în a le asigura servicii sociale – este absolut aberant. Cred că ne va da dreptate Curtea Constituțională, pentru că actul este neconstituțional, discriminatoriu și abuziv.”
Deputatul PNL Doru Oprișcan a declarat că el a votat împotriva acestui proiect de lege:
Acuma nu e normal să ne apucăm să umplem spitalele cu translatori, care să-și poată folosi unul sau altul limba maternă. Una sunt cazurile răzlețe, când într-adevăr populația mai înaintată în vârstă nu cunoaște limba română. Dar în rest, să introduci obligativitatea, asta înseamnă persoane angajate suplimentar, care să traducă ce zice pacientul și ce zice doctorul. Eu nu am votat acest proiect de lege.”
Contactați de RTM, reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Tg.Mureș nu au dorit să facă nici un comentariu până când legea nu va fi publicată în Monitorul Oficial.
Valeriu Russu