UDMR va face jocurile în următorii 4 ani la Târgu Mureș și în județ

Publicat de MIRELA ROTAR, 28 septembrie 2020, 12:12 / actualizat: 29 septembrie 2020, 9:53
Așa arată primele rezultate după numărătoarea paralelă făcută de partide, aceasta fiind, de altfel, reușita unei campanii îndelung pregătite de maghiari, este de părere analistul politic din Târgu Mureș, Lucian Săcălean:
La o primă impresie, avem o victorie zdrobitoare a UDMR, ceea ce înseamnă că această formațiune și-a făcut foarte temeinic temele. Practic, a învățat de la partidele românești toate trucurile care o pot ajuta să câștige. Și le-a folosit din plin. De la candidatul numit independent, până la mobilizarea masivă, la zvonuri emoționale care să-i ducă pe maghiari la vot. Sigur, asta și pe un fond de nemulțumire în municipiul Târgu Mureș și pe un fond de nemulțumire generală la adresa actualei guvernări. Cert este că, în acest moment, UDMR face jocurile în județul Mureș. Păi, a avut 16 primării unde nu a avut contracandidat, de exemplu. Deci, o forță care domină…
Unele rezultate sunt, de acum, certe, precum câștigarea Primăriei Municipiului Târgu Mureș de către Soós Zoltán cu un procent zdrobitor de aproape 50%. Acesta atrage după sine 11 consilieri UDMR, în timp ce PNL, PSD, PMP și POL vin cu câte doi consilieri în Consiliul Local.
Péter Ferenc a câștigat al doilea mandat al Consiliului Județean Mureș și 15 mandate UDMR în Consiliul Județean, iar Mark Endre câștigă Primăria din Reghin.
Lucian Săcălean spune că ar exista o înțelegere între UMDR și PSD:
Au existat zvonurile, și vom vedea în aceste zile dacă ele se confirmă sau nu, unor înțelegeri între PSD și UDMR, sigur, pe relația foarte bună pe care a avut-o și o mai are dl Gliga cu dl Ferenc. Acea înțelegere vorbea, practic, de Primăria Reghin, unde PSD a pus umărul serios ca UDMR-ul să câștige un post de vicepreședinte pentru Dumitrița Gliga și pentru păstrarea unui post de viceprimar pentru dl Sergiu Papuc.
Chiar dacă Soós Zoltán a declarat după închiderea urnelor că ”am reușit să depășim paradigma votului etnic la Târgu Mureș”, analistul politic, prof.univ. Lucian Săcălean, spune că la Târgu Mureș și în județul Mureș s-a votat strict pe principii etnice:
În Târgu Mureș așteptările sunt foarte mari. Sigur, Târgu Mureșul a intrat într-o bulă, într-o lipsă de dezvoltare, într-o lipsă de viziune și, de fapt, asta este întrebarea: echipa lui Soós și Soós pot aduce acea viziune de care Târgu Mureșul are nevoie? Sau Târgu Mureșul va ajunge dintr-un oraș de rangul II, cum este acum, într-un oraș de rangul III, un orășel mic, prăfuit, undeva pe harta României, pentru că ăsta este pericolul? Votul la Târgu Mureș a fost un vot etnic. Să nu uităm că Soos s-a bazat în primul și în primul rând pe votul maghiarilor, de aceea, dacă vedeți campania dusă în limba maghiară, ea fost un pic diferită ca slogan de cea în limba română.
Rezultatele alegerilor mai arată că votanții nu s-au lăsat influențați de multitudinea de reclame și pliante care au ajuns în cutiile poștale și nici de campaniile bine plătite de pe Facebook, mai spun analiștii, ci, la fel ca și în alte țări, deciziile politice s-au luat în urma consumului de media clasică precum TV, radio și ziare.
Cristina Bulbescu