Județul Mureș, lider la cazurile de rujeolă
Publicat de Stan Lucian, 7 decembrie 2023, 12:28 / actualizat: 10 decembrie 2023, 8:33
Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în condițiile în care se înregistrează 2.000 de cazuri în 29 de județe, aproape o treime dintre cazuri fiind înregistrate în județul Mureș, circa 630.
Pe locul doi se situează județul Brașov, cu 340 de cazuri, urmate de București și Cluj.
Aproape 200 de cazuri noi s-au înregistrat doar în ultima săptămână, raportează Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Declararea epidemiei de rujeolă în România înseamnă o schimbare pe termen scurt a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârste între 9 și 11 luni vor primi mai devreme prima doză de vaccin, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.De altfel, scăderea acoperirii vaccinale din ultimii 10 ani, a dus la această situație, mai spune Rafila.
Cea mai mare problemă de vaccinare se regăsește, însă, în cadrul comunității rome, spun medicii de familie mureșeni, care au dificultăți cu astfel de pacienți.Ei găsesc diferite scuze pentru a nu-și vaccina copiii, precizează medicul de familie din localitatea Periș, Mureș, Galfi Zsuzsanna:
Este o boală care face complicații dacă nu este prevenită sau tratată din timp, deci de asta e așa de importantă vaccinarea. Noi mai mergem și din casă în casă dar nu ne ajută nimeni în acest sens. Avem și cei mai mulți romi pe țară și sunt foarte greu de găsit. Ba pleacă, ba vin, nu ne anunță, nu se prezintă, totdeauna, tot timpul sunt bolnavi copiii… adică, mamele declară că sunt bolnavi și atunci, ni noi nu riscăm…”
Rujeola sau pojarul în limbaj popular este o boală infecțioasă care se transmite cu ușurință, mai ales la copiii nevaccinați, iar uneori evoluția este gravă și pot apărea complicații.
Rujeola apare după infectarea cu virusul Morbillivirus din familia Paramyxovirus, care afectează întâi sistemul respirator, iar apoi se răspândește în restul corpului. Boala poate avea complicații la copiii de până în 5 ani sau la bebeluși. Cu toate acestea, rujeola poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă.
Un risc crescut îl au persoanele nevaccinate, cele cu imunitate scăzută și gravidele.
Primele simptome ale rujeolei la copii seamănă, mai degrabă, cu cele ale gripei și apar în primele 10-12 zile de la expunerea la virus, după perioada de incubație: febră, tuse, rinoree (nas curgător), ochi roșii, durere în gât, mici puncte pe limbă și în interiorul mucoasei bucale (puncte Koplik).
Ulterior apare erupția cutanată, un semn clasic al pojarului, care durează, în general, o săptămână și se manifestă pe tot corpul.
Copiii cu pojar pot fi contagioși cu 4 zile înainte de a începe erupțiile cutanate și pot transmite boala pentru încă 4 zile după ce petele apar.
De aceea, este foarte important ca persoana infectată să rămână acasă pentru cel puțin 2 săptămâni iar, în situațiile mai grave, chiar 21 de zile.
Complicațiile apar în 30% dintre situații, iar cele mai severe sunt: encefalită, pneumonie, laringită acută și bronhopneumonie.
În România, Calendarul Național de Vaccinare recomandă administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor. Pentru adulți, vaccinarea este posibilă oricând, tot cu două doze, mai ales dacă vorbim despre studenți sau persoane care călătoresc frecvent în țări subdezvoltate.
Autor: Cristina Bulbescu