Ucraina și alte țări din Balcani intimidează minoritatea românească
Publicat de Rotar Mirela, 17 august 2023, 08:05
Așa a declarat, ieri, la Universitatea de Vară Izvoru Mureșului, Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat.
În cadrul discuțiilor privind situația românilor din Ucraina și Serbia, Claudiu Târziu a afirmat că ambele țări trebuie să respecte drepturile minorităților naționale dacă vor să adere la Uniunea Europeană.
Anterior, Eugen Pătraș, vicepreședintele Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, a atras atenția asupra faptului că, în ultimii 32 de ani, comunitatea românească a pierdut peste jumătate din școlile cu predare în limba maternă. “Din 21 de școli românești din regiune, a rămas una singură”, a subliniat avocatul Pătraș, completând că, în funcție de ciclul de învățământ, gradul de predare în limba ucrainiană crește până la cel puțin 80%.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, a spus că, în prezent, sub 2000 de elevi învață în limba “moldovenească”, cu 26% mai puțini decât acum 6 ani.
În sesiunea de ieri după-amiază, liderul românilor din Timocul sârbesc, Predrag Balašević, a explicat situația gravă a locuitorilor din Bor, afectați de o catastrofă ecologică provocată de o firmă minieră chineză.
Totuși, ziua s-a încheiat într-un cadru optimist datorită ineditului meci de oină între o echipă din Cluj și cealaltă din Sălaj, desfășurat cu sprijinul Federației Române de specialitate.
Discuțiile de azi se vor axa pe problemele românilor din Harghita, Covasna și Mureș, dar și pe retrocedările ilegale de proprietăți.
Universitatea de Vară este organizată și în acest an de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni și Centrul European de Studii Covasna-Harghita.
Radio România Tg. Mureș va transmite azi și mâine, de la ora 14, două ediții speciale “Părerea ta” despre lucrările de la Izvoru Mureșului.
Autor: Vlad Mihai Amariei