Ucraina are sprijinul deplin al Românei în eforturile de a opri agresiunea ilegală şi imorală a Rusiei
Publicat de MIRELA ROTAR, 27 aprilie 2022, 07:38
Asta i-a transmis ieri premierul Nicolae Ciucă preşedintelui ţării vecine, Volodimir Zelensky. El s-a aflat pentru câteva ore la Kiev, alături de ministrul de externe, Bogdan Aurescu şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
Ţara noastră sprijină, de asemenea, derularea unei investigaţii internaţionale pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de crime.
În cadrul discuţiilor cu preşedintele Volodimir Zelenski, dar şi cu ceilalţi înalţi oficiali ucraineni, premierul Nicolae Ciucă a prezentat măsurile de sprijin multidimensional pentru Ucraina, inclusiv pentru gestionarea celor peste 820 de mii de persoane refugiate care au trecut graniţa cu România. De asemenea, au fost prezentate măsurile administrative adoptate pentru permiterea accesului refugiaţilor ucraineni, asigurarea condiţiilor necesare de protecţie, precum crearea taberelor de refugiaţi, reglementarea accesului gratuit la servicii medicale educaţionale şi de transport, dar şi la piaţa muncii.
Pe de altă parte, discuţiile au avut în vedere şi măsuri pentru diminuarea efectelor negative ale războiului asupra economiei ucrainene, în special în ceea ce priveşte posibilităţile de realizare a exporturilor de cereale şi produse de origine animală. Şeful executivului român a menţionat în acest context, ca măsură concretă de sprijin, liberalizarea temporară de către România a transportului rutier de marfă efectuat de operatorii ucraineni încă din 5 aprilie, dar şi începerea reabilitării unei căi ferate cu ecartament larg în Portul Galaţi pentru facilitarea accesului direct al garniturilor feroviare din Ucraina şi Republica Moldova şi scurtarea timpului de transbordare a mărfurilor.
Premierul Nicolae Ciucă a precizat totodată că se analizează şi posibilitatea creşterii capacităţilor de tranzit prin punctele de trecere a frontierei comune şi facilitarea extinsă a controlului sanitar-veterinar la aceste puncte, dar şi extinderea capacităţilor de preluare de mărfuri din Ucraina prin Portul Constanţa.
Partea română a susţinut şi importanţa dezvoltării conectivităţii între România şi Ucraina, prin deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, fiind evidenţiat în acest context rolul esenţial jucat în prezent de punctul de trecere Isaccea-Orlivka, dar şi valorificarea potenţialului de cooperare în domeniul energetic.
Pe lângă discuţiile cu preşedintele Volodimir Zelenski, premierul Denîs Şmîhal şi preşedintele Radei, vizita a cuprins şi localităţile Borodianka şi Irpin din apropierea capitalei Kiev, puternic afectate de agresiunea rusă. Alături de premierul Nicolae Ciucă s-a aflat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Acesta a susţinut la rândul său rolul regional pe care România este pregătită să şi-l asume în procesul de reconstrucţie a Ucrainei după război şi a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina, afirmând că în procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană comunitatea de români din această ţară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minorităţile din statele membre ale Uniunii şi din România, acesta fiind, de altfel, un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat în procesul de aderare.