Uciderea ursului ”Arthur” ridică problema fenomenului braconajului, consideră ONG-urile
Publicat de Corina Muntean, 10 mai 2021, 14:15
Acest incident se înscrie într-o serie de acte similare cărora le-au căzut victime animale ce aparțin patrimoniului natural protejat de către Uniunea Europeană prin Directiva Habitate din 1992.
În acest context, Asociația FREE, prin vocea președintelui Remus Cernea, propune modificarea Legii vânătorii, unde vânătoarea este definită ca activitate recreativ-sportivă:
Ceea ce se petrece în pădurile României în privința vânătorii este o oroare ce poate fi limitată sau poate să înceteze, în măsura în care va exista voință politică pentru sau a opri această așa-zisă activitate recreativ-sportivă, ori animalele sunt doar victime. E ca și cum scopul vieții lor este să ajungă în cătarea puștii vânătorilor. Derogările de fapt servesc unei industrii imorale, care satisface plăcerea de a ucide a unor vânători, și din România și din străinătate. Deci problema e cum ținem departe urșii de localitățile umane, nu cât de mulți sunt.
Remus Cernea propune măsuri de limitare a interacțiunii între om și animalul sălbatic, la fel cum procedează unele țări din Africa, cu leii sau elefanții.
La rândul său, senatorul PNL de Mureș, Cristian Chirteș, propune extinderea sanctuarelor de urși existente și crearea altora noi, unde să fie relocați urșii care s-au obișnuit cu hrana primită de la om:
Eu aș propune extinderea unor sanctuare mari cum e cel de la Zărnești sau din Focșani, cu identificarea urgentă a unor suprafețe pentru a fi îngrădite, și să relocăm acești urși care coboară lângă gospodăriile oamenilor, fiindcă un urs care s-a învățat la o stână, acela nu se mai dezvață. Apoi, problema nu e rezolvată prin blocarea extragerii ursului sub orice formă. Baconajul, într-adevăr este o problemă delicată, mai multe date trebuie să le aibă Serviciul arme și muniții din cadrul IPJ, dar din informațiile vânătorilor, orice animal care atacă stânile e braconat de ciobani.
Cristian Chirteș subliniază că gestionarea problemei braconajului trebuie să revină asociațiilor de vânătoare.
Pentru o monitorizare precisă a numărului de urși, AUR propune atât microciparea fiecărui exemplar cât și o reformă a Ministerului Mediului, care permite vânători neautorizate, a declarat deputatul de Mureș, Adrian Giurgiu:
Venim cu un pachet de măsuri, de la acordarea dreptului de vânare dat numai persoanelor înregistrate în fondul de vânătoare din care face parte ursul și o monitorizare mult mai atentă a numărului de urși, asta înseamnă ciparea fiecărui exemplar, pentru a nu avea măsurători eronate care ar putea declanșa o vânare excesivă. Un prinț nu ajunge în România să împuște cel mai mare trofeu fără să vină cu informația că i se va servi pe tavă acel urs și că va avea garanția că va putea scoate trofeul din țară. Toate astea se întâmplă cu participarea unor persoane, inclusiv din Ministerul Mediului.
Cazul ursului ”Arthur”, împușcat de prințul Emanuel de Liechtenstein în Covasna, este investigat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc, care face cercetări cu privire la infracțiunile de braconaj și uz ilegal de armă.
Acest lucru s-a întâmplat după sesizarea anchetatorilor poliţiei judiciare din cadrul I.P.J. Covasna – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.
Valeriu Russu