UAT-urile mureșene, dezinteresate de înscrierea electronică

Publicat de Corina Muntean, 15 aprilie 2019, 16:32 / actualizat: 15 aprilie 2019, 22:03
Situația a fost prezentată astăzi la o întâlnire a primarilor cu conducerea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș, care administrează Registrul Agricol Național și la Registrul Electronic National al Nomenclaturilor Stradale
Astfel, doar 17% din gospodăriile mureșene sunt introduse în Registrul Agricol, iar 60 la sută dintre localități nu se află în Nomenclatorul stradal.
Directorul OCPI Mureș, Marcel Grigore:
Registul Agricol Național permite ca UAT-urile care au deja un registrul agricol local, să se conecteze cu cel național sau cele care nu au un astfel de registru să introducă informații. În prezent avem 18 UAT-uri active, practic 17% la sută lucrează în acest sistem informatic, și avem 15% dintre gospodării introduse, din totalul de peste 160.000 din județ. Cu privire la Registrul electronic național al nomenclaturilor stradale, au fost introduse până acum 471 de drumuri și 566 de adrese administrative, din 42 de UAT-uri, și rămâne ca celelalte 60 de UAT-uri să fie implicate mai activ.
Prefectul de Mureș, Mircea Dușa, a atras atenția primarilor și secretarilor că, deși legislația nu prevede termene limită de intreducere a datelor în acest două registre, agricol și stradal, nu există nici o scuză pentru întârzieri:
Vă dau două exemple, anul viitor urmează să aibă loc recensământul animalelor, urmează să se organizeze recensământul populației – fără nomenclatorul stradal ce facem? Legat de Registrul agricol național, se va ajunge la momentul când va trebui ca omul, online, să-și ia, de exemplu, din acest sistem, documentele pentru a merge la APIA. Și noi nu facem niciun efort în acest sens, deși cunoașteți ce obligații aveți, legat de furnizarea informațiilor respective. Avem comune care nu au realizat deloc acele registre electronice și care nici nu au de gând să înceapă realizarea acestor documente.
Registrul agricol național permite cetăţenilor consultarea online a datelor privind gospodăriile proprii, cu vizualizarea geospațială a datelor, semnalarea de situaţii neconforme și consultarea de statistici de interes public.
În privința Nomenclatorului stradal, autoritățile locale trebuie să actualizeze datele privind denumirea tuturor bulevardelor, străzilor și ulițelor, date ce vor îmbunătăți activitatea instituțiilor publice din administrație, dar și a pompierilor și a poliției.
Valeriu Russu