”Turnir Gastronomic” pe Târnave

Publicat de Rotar Mirela, 27 mai 2022, 13:37 / actualizat: 29 mai 2022, 16:10
Grupul de Acțiune Locală ”Dealurile Târnavelor”, organizează astăzi și mâine, la Biertan, în judetul Sibiu, un eveniment cu degustare de preparate culinare din cinci regiuni istorice ale României.
Este un proiect în care au fost cooptate GAL-uri din județele Suceava, Bacău, Satu Mare și Tulcea și în cadrul căruia se vor prezenta expoziții cu preparate culinare locale.
Azi, la Căminul cultural din Biertan a avut loc o primă întâlnire tehnică a participanților, iar mâine e programată prezentarea preparatelor culinare, a explicat pentru Radio Tg.Mureș managerul proiectului ”LEADER GastroTOUR”, Oliviu Marian:
E un proiect de cooperare a cinci GAL-uri din România, regiuni reprezentative care pot aduce un plus de valoare prin preparatele lor culinare, așa încât să facem aceste zone istorice și mai vizibile din punct de vedere al turismului și al gastronomiei. Avem câteva evenimente programate, similare cu cel de la Biertan, în luna iunie în teritoriul GAL ”Plaiurile Bistriței”, undeva în zona Bacăului, în luna iulie un eveniment gastronomic similar în teritoriul GAL ”Sucevița-Putna” la Mănăstirea Humorului, în septembrie vom ajunge în zona ”Țara Oașului” și undeva la început de octombrie, în teritoriul GAL ”Oamenii Deltei”.
Proiectul implică și dezvoltarea unei hărți digitale, care va reuni ideile de afaceri, specialitățile culinare și zonele turistice de interes din cele cinci GAL-uri membre, mai spune Oliviu Marian:
Am dezvoltat, fiecare GAL în parte, un studio gastronomic despre istoria, preparatele și oamenii din zonele respective. Aceste materiale pot fi folosite ulterior în dezvoltarea unor proiecte sau inițiative separate, care au legătură cu gastronomia și dezvoltarea turismului local. Deocamdată există documente separate, disponibile online pe site-ul proiectului, www.gastrotour.ro și la un moment dat, undeva spre finalul proiectului vom încerca să reunim toate aceste rute gastronomice într-o hartă digitală, disponibilă vizitatorilor care ajung în aceste zone din România
Proiectul ”LEADER GastroTOUR” își propune pe termen lung să ajute și să inspire oamenii de afaceri din zonele rurale, să-și dezvolte propriile inițiative la ei acasă, accesând inclusiv posibilitățile de finanțare existente.
Valeriu Russu