Vioara lui Enescu a cucerit spectatorii. Ediţia a cincea a turneului naţional la final
Publicat de radiomures, 2 octombrie 2016, 21:44 / actualizat: 3 octombrie 2016, 13:43
Vioara Guarneri del Gesu, supranumită Catedrala, cea pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului naţional George Enescu), a răsunat în seara de 1 octombrie la Deva, în ultimul recital al celei de-a cincea ediţii a turneului naţional Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media. Turneul a început pe 9 septembrie şi a poposit în localităţi urbane şi rurale din Transilvania, Constanţa, Olt şi Dâmboviţa. Programul recitalurilor din ţară a fost unul atractiv, cu piese de mare popularitate şi sensibilitate, menite a-i atrage spre acest gen muzical şi pe cei nefamiliarizaţi cu el.
Numeroşii spectatori prezenţi la recitaluri au fost cuceriţi de sunetul extraordinar al viorii, impresionaţi fiind, în aceeaşi măsură, de interpretarea celor doi mari solişti, protagonişti ai turneului: violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail.
„Ce sunet extraordinar, ce vioară, ce maeştri…Nu mi-am imaginat că va fi aşa de frumos”. „Eu văd pentru prima dată o vioară aşa de aproape. Am mai văzut la televizor. Îmi doresc să mai ascult muzică din aceasta”. „Am auzit că vor cânta în localitatea mea natală şi am plecat de la serviciu ca să ajung. A fost o mare bucurie”, au spus spectatorii.
La final de turneu, cei doi solişti declară:
„Atunci când ne-am asumat rolul de mesageri ai muzicii clasice, după exemplul maestrului Enescu, ne-am imaginat că va fi greu, că plecam practic în necunoscut. Am cântat pe scene consacrate, dar şi în localităţi îndepărtate, în săli nu foarte primitoare, însă întotdeauna ne-am bucurat de interesul şi entuziasmul cu care am fost primiţi. Cred că a fost din nou o ediţie reuşită şi sunt convins că am mai câştigat câţiva viitori spectatori”. (Gabriel Croitoru)
„De la bun început acest turneu a fost o provocare. Aceea de a ieşi din sala clasică de concert, de a ne despărţi de atmosfera familiară, de publicul cunoscător şi obişnuit cu conduita firească la o astfel de manifestare şi de a merge în întâmpinarea unui public nou. Îmi dau seama, de la an la an, că a fost un pariu câştigat. Fiecare experienţă la sate sau oraşe ne-a dovedit că există dorinţă de a asculta muzică frumoasă şi există, deschidere, fiind misiunea noastră aceea de-a o duce acolo unde este nevoie de ea”. (Horia Mihail)
Alte detalii despre turneu, pe www.vioaraluienescu.ro.
Un proiect Radio România
Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România. Coproducători: Radio România Cultural şi TVR 2. Parteneri: creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu.Transportator oficial: Dacia. Sponsori: Vimetco-Alro.
Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, Radio România Regional, Radio România Cluj, Radio România Constanţa, România Liberă, Observator Cultural, România TV, Caţavencii, Şapte Seri, Agenţia de carte, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis, Accendo, Media Trust.
Parteneri culturali: Municipiul Alba Iulia, Primăria şi Consiliul Local Viişoara, Primăria şi Consiliul Local Câmpia Turzii, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, Primăria Mihail Kogălniceanu, Primăria Slatina, Centrul Cultural Eugen Ionescu, Centrul Inter-Art România, Filarmonica de Stat din Piteşti, Primăria Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean, Centrul Cultural şi Primăria Aninoasa, Asociaţia Rei Culturae Fautores.