Turneu mureșean
Publicat de Rotar Mirela, 12 aprilie 2024, 11:00
Pe lângă alte competiții sportive, județul Mureș excelează și la concursul de pescuit sportiv. Prima etapă a Campionatului de pescuit sportiv 2024 are loc la Luduș. Aici se va organiza concursul de pescuit la pește viu pe brațul mort al Mureșului, etapă intitulată „Două zile și două nopți la somn”.
Spre deosebire de celelalte etape, cum ar fi cea dedicată seniorilor care dau la babușcă sau de concursul de prins plătici cu mâna goală, etapa de dat la somn are cel mai mare număr de participanți înscriși. A se înțelege plătitori de taxă de înscriere, veniți de-acasă cu pluta, la propriu. Normal, exclusiv bărbați!
Momeala e aceeași pentru toți, să nu se facă discriminări, și constă în 100 de grame de râme categoria XXL și un boț de mămăligă. Adică nu vii tu cu viermușii proprii în cutii de medicamente, sau nu te-apuci să prinzi cosași la fața locului. Asta ca să nu fie discuții la final.
Însă, înainte de prima etapă, s-au făcut instructajul si încălzirea, cum ar veni. Membrii asociației „Vânătorul și pescarul sportiv” s-au întrunit solemn, la costum și cravată adică, și au vizionat împreună, la sediul asociației, filmul „Operațiunea Monstrul”. Dar cum de discuții pe tema operei cinematografice nu era cazul, oamenii s-au limitat să spună bancuri și ghicitori cum ar fi: ciorbă de pește din opt litere. Nimeni n-a ghicit, pe motiv că storceagul e mâncare lipovenească și nu din Ardeal. Sau porecla lui Dem Rădulescu. Aici s-a știut răspunsul și câștigătorul a fost premiat cu damil și plumbi.
Apoi s-au propus soluții la unele probleme legate de popularul și prea puțin dinamicul sport practicat la malul bălții: deficitul de scobari la Târnăveni sau popularea cu păstrăv indigen a restaurantelor din Sovata. Credeți sau nu, dar, spre final, după niște coniace, s-au dezbătut și teme socio-etico-filozofice, cum ar fi spiritul gregar la carași.
Achiziționarea unui aparat de termoviziune pe timpul nopții a rămas la stadiul de proiect, pentru că ar depăși bugetul asociației, deși unii pescari au considerat că aceasta ar fi prioritatea numărul 1. Investiția ar reduce actele de braconaj pe timpul nopții și astfel nu ar mai fi nevoie să se facă pază prin rotație și să se apeleze la metoda învechită a datului cu bâta în baltă pentru a speria braconierii.
Autor: Sidonia Buta
Ascultă Ne(știrea) zilei în fiecare vineri în „Bună dimineața, Transilvania!” după ora 9, sau, în reluare, în „Pulsul zilei” și „Sens Unic”, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.