Turiștii se pot adăposti în 4 refugii montane din Munţii Călimani
Publicat de MIRELA ROTAR, 5 octombrie 2018, 15:17
Serviciul Salvamont Salvaspeo Mureș a finalizat zilele trecute montarea a patru refugii montane în Parcul Național Călimani. Valoarea totală a investiției realizată de CJ Mureș este 80.000 de lei.
Fiecare refugiu, cu dimensiunile de 3 pe 5 metri și 3,5 metri înălțime are o capacitate de 8-9 persoane, dar, în caz de nevoie, poate adăposti și până la 14 persoane, a explicat șeful Salvamont Mureș, Kovacs Robert:
Aceste refugii au fost amplasate în puncte bine definite de-a lungul anilor, unde am avut cele mai multe intervenții, la o zi distanță de celălalt. Refugiile sunt amplasate în Șaua Negoiu, lângă Stâncile Ruscii, pe Curmătura Tihului, respectiv Poiana Lungă. Și, de acolo, într-o zi, se poate ajunge la Scaunul Domnului, de unde se poate coborî în Valea Mureșului. Pe Scaunul Domnului am reușit să amplasăm, nu un refugiu ci un punct care nu va fi deschis în permanență.
Kovacs Robert a mai spus că refugiile beneficiază de semnal telefonic, în apropiere poate ateriza elicopterul, iar toate coordonatele GPS pot fi găsite pe pagina de net a Serviciului Salvamont.
Patrulele Salvamont împreună cu pădurarii Parcului Național Călimani vor supraveghea și controla buna funcționare a acestor refugii montane.
Consiliul Judeţean Mureş şi Salvamont Mureș au planificat ca în următorii ani să amplaseze astfel de refugii și în Munții Gurghiu, a declarat președintele CJ, Peter Ferenc:
Pentru mine, este important că investiția s-a realizat. Totodată aș dori să mulțumesc Departamentului pentru Situații de Urgență și Unității Speciale de aviație din Cluj-Napoca, care ne-au ajutat ca aceste construcții să ajungă pe vârfurile Munților Călimani. Pentru anii următori am mai dori să facem astfel de investiții în Munții Gurghiului, dar sunt și alte zone periculoase pe care le inventariază colegii de la Salvamont. Mulți doar ies pe Scaunul Domnului, pentru că au auzit de el, fără să fie pregătiți nici cu echipamente și nici fizic pentru astfel de drumeții.
În cursul anului 2017 Serviciul Salvamont Salvaspeo Mureş a intervenit în 361 de cazuri, numărul acestora fiind în creştere faţă de anii precedenţi când se înregistra o medie de 200 de intervenţii pe an.
Valeriu Russu