Turismul rural este şansa României de a ieşi pe piaţa internaţională

Publicat de Corina Muntean, 2 octombrie 2020, 11:00
Turismul rural este şansa României de a ieşi pe piaţa internaţională și, probabil, cea mai spectaculoasă formă de turism din România ultimilor 25 de ani. Cu această formă de turism putem fi în competiţie cu orice altă ţară europeană dezvoltată turistic, afirmă Traian Bădulescu, consultant în domeniu, care a făcut o analiză pe zona turismului rural de la noi. În Europa, de peste 20 de ani ne situăm în top 10 al ţărilor cu agroturism şi turism rural dezvoltat, alături de Franţa, Austria, Spania, Italia, Grecia, sau pe plan mondial, de SUA, Brazilia, Taiwan și Filipine.
Numărul tot mai mare de pensiuni agroturistice, cadrul natural deosebit, tradiţiile şi obiceiurile bine păstrate sunt atuuri în favoarea turismului rural şi a agroturismului din ţara noastră. Experții Consiliului Mondial al Turismului şi Călătoriilor şi Organizaţiei Mondiale a Turismului sunt de părere că turismul rural constituie un produs cu care România poate şi trebuie să iasă pe piaţa internaţională, pentru că poate fi o bună sursă de venituri, atât pentru investitorii din domeniu cât și pentru stat.
Chiar dacă infrastructura rutieră este încă o problemă pentru România, turismul rural reprezintă una dintre puţinele forme de turism pentru care turiştii mai fac rezervări din timp. Pe de-o parte, o serie de pensiuni sunt deja pline pentru următoarele 1-2 luni, iar pe de altă parte, turiştii au început deja să rezerve locuri la pensiuni pentru sărbătorile de iarnă. Aceasta deoarece turismul rural oferă siguranţă, iar familiile sau grupurile de prieteni pot închiria cu totul o pensiune, fără să aibă de-a face cu persoane străine, arată Bădulescu. La rândul ei, președintele de onoare al ANTREC, Maria Stoian spune că începând cu luna iunie, odată cu diminuarea restricţiilor, turismul rural a fost sectorul cel mai căutat. Au fost avantajate pensiunile din zone mai izolate, pensiunile care se pot închiria integral de către un grup de turişti, cele care dispun de curte generoasă şi de facilităţi de agrement.
De asemenea. structurile de cazare neconvenţionale au fost la mare căutare: campinguri, glampinguri, turismul individual sau drumeţiile cu cortul în destinaţii ecoturistice şi montane. Stoian consideră că în perioada următoare va fi o cerere din ce în ce mai pronunţată pentru circuitele şi sejururile tematice. Avem în prezent o şansă mai mare, date fiind condiţiile pe care le trăim, să descoperim destinaţii de la noi de acasă pe care, poate, le-am ignorat până acum și să contribuim totodată la dezvoltarea turismului rural.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.agerpres.ro