Turismul românesc duce lipsă de personal calificat
Publicat de Corina Muntean, 23 februarie 2019, 14:24
Specialiștii din domeniu consideră că salariile atractive, educarea viitorilor angajaţi, o infrastructură pusă la punct şi o mai bună promovare a turismului sunt câteva dintre soluţii pentru acest sector.
Consultantul in turism Traian Bădulescu spune că recrutarea forței de muncă în turism a devenit o provocare:
Problema nu constă neapărat în salarii, ci mai degrabă că foarte mulţi profesionişti din domeniu lucrează în alte ţări, în vest, în Occident, în ţări dezvoltate turistic precum Franţa, Spania, Marea Britanie, lucrează pe vase de croazieră. E drept că e un cerc vicios, nici salariile nu sunt chiar foarte atractive în România, deşi un bucătar şef, de obicei, are un salariu mare. E un cerc vicios, pentru că dacă nu avem personal calificat, riscăm să nu fim o destinaţie atractivă şi să nu atragem turişti străini. Dacă nu vin turişti străini în România, pe de altă parte, nu pot fi bani mulţi în turism. Deja au apărut mai multe firme de recrutare şi hotelierii şi proprietarii de restaurante solicită angajaţi din Extremul Orient, vin din ţări precum India, Nepal, Vietnam. Esenţială este şi educarea forţei de muncă. E nevoie de mai multe şcoli de turism, şcoli profesionale, pe termen scurt, nu neapărat academii, universităţi, facultăţi.”
Traian Bădulescu a mai menționat că veniturile în turism pot pleca de la salariul minim pe economie pentru o persoană la început de drum în acest domeniu și pot ajunge la peste două mii de lei net, însă acestea depind de clasificarea hotelului și al restaurantului.