Turismul mureșean, pe locul 4 în România
Publicat de radiomures, 20 noiembrie 2015, 12:46 / actualizat: 20 noiembrie 2015, 13:57
Analiza principalilor indicatori economico-sociali arată 9 luni de creștere economică în județul Mureș în acest an, cele mai spectaculoase creșteri fiind înregistrate la turism și producția industrială. Față de primele trei trimestre din 2014, numărul de turiști care au vizitat județul a crescut cu peste 18% în acest an.
O treime din turiști vin la Tîrgu-Mureș, dar Sighișoara este vizitată de cei mai mulți cetățeni străini, în timp ce Sovata conduce detașat în ceea ce privește numărul de nopți petrecute.
Județul Mureș se află pe locul 4 în ceea ce privește numărul de turiști după București, Constanța și Brașov.
Calitatea serviciilor este ceea ce îi încântă pe străini în Mureș, spune șeful Direcției Județene de Statistică Mureș, Ioan Matei:
Turismul este un indicator de top al județului Mureș care a ocupat locul patru în țară. Evoluția asta pozitivă a continuat și în luna septembrie. Deci avem o creștere de peste 18% atât la numărul de turiști cât și la numărul de înnoptări. Motivul ar, din punctul meu de vedere, nivelul ridicat al serviciilor din turism. Chiar dacă nu sunt la standardele europene dinafară, ne apropiem de ele, dar față de celelalte zone ale țării, eu zic că nivelul serviciilor este mult ridicat în județul Mureș.”
Județul Mureș stă bine și la ceilalți indicatori sociali, precum numărul crescut de angajați și tot mai puțini șomeri.De asemenea, producția industrială a crescut cu 16 procente față de anul trecut.
În acest an au crescut și veniturile cu 13%, asta mai mult datorită inflației negative, spune Ioan Matei:
În ultima perioadă chiar se accentuează această evoluție pozitivă. La producția industrială avem o creștere de aproape 16% iar cifra de afaceri a crescut cu aproape 10%. Vedem că și în ceea ce privește forța de muncă și salarizarea această evoluție este pozitivă. Nu e spectaculoasă, însă, care să ducă la o creștere a nivelului de trai.”
Punctul slab al industriei mureșene este comerțul exterior, deficitul balanței comerciale fiind dublu în acest an.
Exporturile au crescut cu doar 7% în timp ce importurile au crescut cu peste 14%, soldul negativ al balanței comerciale ajungând astfel la minus 60 de milioane de euro.
Cristina Bulbescu
Sursa foto: arhiva