Turismul, lemnul, apa și plantele din pădure pot aduce creștere economică în regiunea Niraj – Târnava Mică

Publicat de radiomures, 3 martie 2016, 14:23 / actualizat: 5 iulie 2020, 14:25
Aceste servicii de ecosistem sunt parte a unui proiect finanțat cu 400.000 euro de guvernul norvegian afirmă biologul Kelemen Marton reprezentant al Asociației Milvus. Proiectul a început anul trecut, se va încheia în toamna acestui an și prevede protejarea suprafețelor de iarbă și fân, a producției de lemn și miere, prevenirea eroziunii solului, dezvoltarea turismului și identității locale, respectiv recoltarea pentru valorificare de ciuperci, plante și fructe de pădure.
Biologul Kelemen Marton a precizat că situl Natura 2000 Niraj – Târnava Mică cuprinde 35 de comune pe o suprafață de 91.000 de hectare:
Am vorbit efectiv cu oamenii ca să identificăm acele servicii de ecosistem care sunt considerate deja importante de către localnici. Aceste lucruri, în foarte multe cazuri, se bazează pe serviciile de ecosistem. Deci, dacă vrem să le păstrăm pentru viitor și vrem ca dezvoltarea comunității să se facă armonios și să dureze în timp, trebuie să asigurăm menținerea permanentă a acestor servicii.
Proiectul ecologic finanțat de guvernul norvegian este împărțit în mai multe etape. Explică reprezentantul MILVUS Grup, Iulia Vizi:
Avem 3 părți în acest proiect, evaluăm serviciile, stăm de vorbă cu comunitățile locale, în a doua parte cuantificăm toate aceste rezultate, le transformăm în hărți și în a treia parte a proiectului încercăm să diseminăm informațiile, care să ajungă la cât mai multă lume – autorități locale, județene, firme, între prinzîtori, fermieri. În definitiv, scopul principal al proiectului este ca oamenii din regiunea respective să-și folosească aceste rezultate penjtru a avea o viață mai bună în viitor.
Proiectul ”Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosistem”, este realizat în colaborare cu Academia Maghiară, o coaliţie europeană de organizaţii de mediu, operatorul de program fiind Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Biologul Kelemen Marton a adăugat că acest proiect poate fi replicat și în alte zone de tip Natura 2000, în conformitate cu specificul acestora.
Mai multe detalii despre proiectul „Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme în siturile Natura 2000 din regiunea Niraj – Târnava Mică” se găsesc pe www.milvus.ro/ecoservices.
Valeriu Russu
Foto: RTM