Turismul, între realitate și vis

Publicat de Corina Muntean, 4 aprilie 2019, 10:57 / actualizat: 8 aprilie 2019, 17:59
În timp ce Turcia își relansează turismul printr-un program ce prevede amplificarea veniturilor provenite din acest sector , România, dependentă de nivelul scăzut al investițiilor și de gradul redus de dezvoltare a infrastructurii, contează pe fiecare sosire din străinătate. Din păcate, numărul acestora tot scade în loc să crească.
Deși turismul este în creștere în primele 2 luni ale anului, conform datelor publicate de INS, fenomenul se datorează turiștilor români mai numeroși decât anii trecuți și nu celor străini, așteptați să-și petreacă sejururile sau weekendurile la noi. Numărul turiștilor străini sosiți în lunile ianuarie și februarie în România a fost cu aproape 20 de mii mai mic decât perioada similară de anul trecut, nu că acest număr – 275 de mii ar cântări greu față de cei peste 1,2 milioane de turiști români înregistrați, în aceeași perioadă, la sosirile în unitățile de cazare de la noi. Mai mult, traseele turistice, stațiunile balneare, litoralul și Delta Dunării aproape că lipsesc din itinerariul vizitatorilor de peste hotare. Majoritatea străinilor vin să petreacă în jur de 2 zile în România, în scop de business sau city-break, în București și marile reședințe din județ, unde mai pulsează economia. Oricum din cei 274.768 de turiști străini sosiți pentru a se caza, în primele 2 luni ale anului, mai mult de jumătate au poposit în București și alți 36 de mii în județele Brașov, Cluj și Timiș. Județele Sibiu cu 9.100 și Mureș cu 6250 se află pe locurile 6 respectiv 9 pe țară în privința turiștilor străini sosiți pentru a se caza la noi.
În ce privește structura vizitatorilor, majoritatea covârșitoare provine din țări situate în Europa (93,6%) și mai mult de jumătate (51,6%) din statele Uniunii Europene. Cei mai mulți vizitatori sunt din Italia, Israel, Germania, Franța, Marea Britanie, Statele Unite, Ungaria, Republica Moldova și Polonia. În schimb sunt foarte puțini chinezi, indieni și ruși, țări ce dețin unele din cele mai mai numeroase populații de pe glob și care ar putea furniza turismului nostru necesarul de vizitatori pentru a se relansa. Numai că noi nu prea avem ce oferi în comparație cu vecinii noștri. Până și bulgarii au o rețea turistică mai bine pusă la punct decât noi, iar infrastructura vecinilor de la sud de Dunăre se reînnoiește în ritm alert, pe când noi ne chinuim permanent cu autostrăzile. Și, după cum reiese din datele Institutului de Statistică, ar trebui să ne promovăm mai mult traseele turistice montane, obiectivele turistice religioase și stațiunile turistice balneare care au un potențial de valorificare bun. Dar toate acestea necesită investiții, care nu pot veni doar din zona privată, a operatorilor de turism, ci și -mai ales- din partea statului român.
Deocamdată rămânem la visul că, peste câteva decenii vom putea rivaliza la acest capitol cu Turcia, țară care țintește peste 4 ani 70 de milioane de vizitatori, de 10 ori mai mulți decât aducem noi anual, pe aceleași obiective strategice: activități promoționale pe piețele din China, India, Coreea de Sud și Japonia și diversificarea tipurilor de turism: gastronomic, medical, religios și de afaceri.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: INS/turism